سه شنبه 26 فروردين 1404-10:7 کد خبر:138358
خبرگزاری ایرنا گزارش می دهد:
افزایش افسارگسیخته نرخ نشاکاری برنج در مازندران؛ روزانه ۱۵ میلیون ریال!
نشا برنج در مازندران به صورت دستی با حضور کارگران در برخی اراضی استان نیز شروع شده و کارگران برای یک روز ۱۵ میلیون ریال طلب می کنند.
خزرتیترخبر: هر چند از ۱۰ سال پیش تاکنون با آغاز مکانیزه شدن کشت برنج هر ساله نیاز به کارگر برای نشاء کاهش می یابد، اما همچنان حدود ۴۰ درصد از ۲۲۰ هزار هکتار زمین های شالیزاری مازندران به صورت سنتی و با دست نشاء می شود.
درخواست دستمزد روزانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی برای نشاء برنج در مازندران توسط کارگران بومی در حالی است که کارگران غیر بومی که از شهرستان های گلستان و بجنورد به منطقه دشت هراز واقع در شهرستان های بابل، آمل، بابلسر، فریدونکنار و بابلسر آمده اند، نشاکاری برنج را با دستمزد یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی در مازندران انجام می دهند.
کارگران زن و مرد این استان ها با در اختیار گرفتن مکانی برای استراحت در این شهرها هر صبح با سرکارگران محلی برای کار به مزارع اعزام می شوند، در حال حاضر تقاضا برای به کارگیری کارگران نشاکار غیر مازندرانی بسیار زیاد است چرا که نرخ آنان به نسبت نرخ نشاکاران بومی کمتر است.
هم اکنون هر کارگری که بخواهد درخزانه برنج، بوته شالی را برای نشا در شالیزار آماده کند، دستمزد حدود ۱۸ میلیون ریالی درخواست می کند، کارکردن در خزانه برنج به خاطر سختی شرایط کار، گران ترین نرخ دستمزد را دارد و نشا نیز پس از آن قرار می گیرد، برای نشای هر هکتار شالیزار در یک روز به ۱۵ کارگر مرد نیاز است.
شالیکاران مازندران امسال درحالی با افزایش قیمت بیشتر نهاده های کشاورزی نظیر سموم، پلاستیک، بذور، قطعات یدکی تیلر و تراکتور و دستمزد کارگری برای شخم و شیار و آب تخت کردن دست و پنجه نرم می کنند که به شدت با کمبود نقدینگی نیز مواجه اند، چرا که محصول سال زراعی گذشته را نسبت به قیمت فعلی تا ۸۰ درصد کمتر فروختند.
در نشا کاری سنتی کشاورزان مناطق مختلف مازندران معمولا از اواخر اسفند تا اواخر فروردین سال بعد عملیات خزانه گیری برای عمل آوری نشاء را انجام می دهند و پس از ۴۰ تا ۴۵ روز مراقبت، بوته را برای کشت به زمین اصلی منتقل می کنند.
در این روش هر کشاورز برای کاشتن نشاء در هر هکتار شالیزار باید دستکم ۱۵ کارگر ماهر به کار بگیرد، اما در کشت مکانیزه این فرایند به صورت یکجا در بازه زمانی کمتر از ۲۲ تا ۲۵ روز توسط یک نفر به عنوان طرف قرارداد بانک نشاء صورت می گیرد.
افزایش ۳۰ درصدی قرارداد کشت مکانیزه برنج
نخستین نشاء مکانیزه برنج مازندران از نوع گونه طارم محلی یکشنبه هفته جاری در آیین رسمی و با حضور معاون زراعت وزیر جهاد کشاورزی و معاون استاندار مازندران در روستای پایین لموک شهرستان قایمشهر انجام شد.
بررسی ها نشان می دهد که هزینه بانک نشا برای کشت مکانیزه نیز امسال تا ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است، کشاورزان برای نشاکاری مکانیزه با تحویل بذر به بانک نشا، به ازای هر هکتار حدود ۳۰۰ میلیون ریال قرارداد منعقد کردند، سال گذشته برای هر هکتار عمل آوری و تهیه بوته نشا و انجام نشا کاری از سوی بانک نشا، ۱۹۰ تا ۲۲۰ میلیون ریال بوده است اما امسال این رقم افزایش یافت.
کشت مکانیزه برنج نیازمند در اختیار داشتن نشاء یکدست از لحاظ ارتفاع ریشه و ساقه است تا ماشین نشاکار بتواند آن را در شالیزار بکارد، عمل آوری اینگونه نشاء عمدتا در بانک های نشاء امکان پذیر است و نشایی که در خزانه گیری سنتی به دست می آید نمی تواند برای کشت مکانیزه مناسب باشد.
طبق آمار رسمی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در حال حاضر ۲۰۰ واحد بانک نشاء در استان فعال است، ایجاد بانک نشا و به کارگیری دستگاه نشاکار در زمین های یکپارچه شالیزاری از مهم ترین راهکارها برای بهبود روند تولید برنج و کاهش هزینه است تا زنجیره مکانیزاسیون کشت و کار برنج شتاب بگیرد.
طبق آمار رسمی سازمان جهاد کشاورزی مازندران سال گذشته از مجموع ۲۱۵هزار هکتاری که زمین های استان زیر کشت برنج رفته است نیمی از آن به صورت مکانیزه نشاکاری شد و هرساله کشت مکانیزه شالی در حال افزایش است./ایرنا
🆔@khazartitrekhabar
🌐Khazartitrekhabar.ir