دوشنبه 13 ارديبهشت 1395-10:2 کد خبر:22905
دردسرهای زبالههای بازیافتی در روستای «قُرق» ساری:
از اما و اگرهای فروش خانههای در حال ساخت تا تهدید بهداشت محیط و سلامت مردم
تجمع زبالههای بازیافتی در روستای قرق ساری، دردسرهایی را برای اهالی این روستا ایجاد کرده و علاوه بر ایجاد آلودگی زیست محیطی ، تهدید برای بهداشت و سلامت خانوادهها می باشد.
به گزارش خزرتیترخبر و به نقل از فارس، صبح امروز بر حسب گزارش مردمی و گلایه مندی آنها درباره تجمع مواد بازیافتی در یکی از مناطق مسکونی، سری به این محل زدیم تا از نزدیک در جریان موضوع قرار بگیریم.
در کمربندی غربی ساری، روستایی به نام «قُرق» وجود دارد که متصل به شهر ساری است و بیش از آنکه شبیه روستا باشد؛ میتوان آن را یکی از مناطق شهری به حساب آورد.
در کوچه شهید باهنر و کوی شهید بهشتی این روستا، در کنار ساختمانهای مسکونی که بخشی از آنها نیز در حال ساخت هستند، انبار و تلی از مواد بازیافتی مانند کاغذ، شیشه، پلاستیک و چوب و آهنآلات بهچشم میخورد که منظره نازیبایی را ایجاد کرده است.
به گفته یکی از اهالی، تذکرات پیدرپی به کارگران نیز کاری از پیش نبرده است و حتی به این دلیل که قریب به اتفاق آنها معتاد هستند؛ رفتار خوبی نداشته و حتی گاهی در مقابل تذکرات اهالی، برخورد فیزیکی را بر پاسخگویی ترجیح میدهند.
برای اینکه در هنگام عکس برداری با مشکل مواجه نشویم، به یکی از ساختمانهای در حال ساخت وارد و توانستیم چند تصویر برداشت کنیم.
اندکی بعد نیز سری به دهیاری روستای قرق زدیم تا از اقدامات مسئولان محلی در قبال این موضوع، باخبر شویم.
نایب رئیس و نماینده شورای اسلامی قرق در امور عمرانی و اجرایی گفت: بیش از 10 سال از انبار کردن زبالههای بازیافتی در یکی از محلات روستای قرق میگذرد، گلایهمندیهای زیادی از سوی اهالی داریم، زیرا تجمع این مواد، وجود جوندگان و حیوانات موذی و حشرات زیادی را با خود به همراه دارد که مشکلاتی را برای ساکنان ایجاد کرده است.
* سطلهای زباله تبدیل به معضل شدهاند
نعمت سلمانی با بیان اینکه چندین بار به کارگران انبار بازیافتی تذکر دادیم، اما فایدهای نداشت، اظهار کرد: حتی شاهد برخورد فیزیکی آنها با یکی از پرسنل خدماتی دهیاری بودیم، از طرفی اگر با این افراد درگیر شویم، حمایتکنندهای نداریم، نیروی انتظامی باید با مسئولان محلی تعامل داشته باشد.
وی با اعلام اینکه 22 سطل زباله مکانیزه در خیابانهای اصلی و برخی کوچههای روستا مستقر شده است، افزود: اما گویا این سطلها برای ما معضل شدهاند، زیرا به دلیل نزدیکی روستای قرق به شهر، بخشی از زبالههای مهدیآباد، آشپزخانه مرکزی و ... را شبانه در سطلهای زباله یا کنار سطلها خالی میکنند.
نایب رئیس شورای اسلامی قرق گفت: شبهنگام زبالهها و نخالههای زیادی از خارج روستا توسط افراد غیربومی به این محل آورده میشود و نمیدانیم با چه زبانی از آنها بخواهیم تا به کار خود پایان بدهند.
سلمانی با بیان اینکه تمام تلاش ما برای داشتن روستایی آباد و تمیز است، افزود: از مسئولان شهرستانی و استانی میخواهیم تا حمایت بیشتری از دهیاران و شوراهای اسلامی برای حل مشکلات داشته باشند.
* زبالههایی که فروش خانهها را با اما و اگر مواجه میکند
وی بیان کرد: تجمع مواد بازیافتی در کنار واحدهای مسکونی و واحدهایی که در حال ساخت هستند، علاوه بر ایجاد آلودگی زیستمحیطی و تهدید برای بهداشت خانوادهها، چهره بدی را نیز به ورودی روستا داده است.
نایب رئیس شورای اسلامی قرق ادامه داد: از طرفی، به دلیل تجمع زبالههای بازیافتی در کنار واحدهای مسکونی در حال ساخت، مشتریانی که از واحدها بازدید میکنند؛ رغبتی به خرید منزل در چنین مکانی را ندارند.
سلمانی در پایان گفت: روستای قرق دارای 70 هکتار طرح هادی است، بیش از یکهزار و 200 نفر جمعیت دارد و در بخش مرکزی شهرستان ساری واقع شده است.
* تجمع زبالهها منشأ پرورش و تولید جانوران موذی و حشرات انگلی
براساس این گزارش، به دلیل محقق نشدن طرح بازیافت و تفکیک زباله از مبدأ، اکنون در شهرها و حتی روستاها شاهد افرادی هستیم که روز و شب با باز کردن کیسههای زباله کنار درب منازل و یا زیر و رو کردن زبالههای داخل سطلهای مکانیزه یا زبالههای دپو شده، محیط شهر و روستا را آلوده میکنند.
گویا هیچ نهادی با این افراد مقابله نمیکند و برای آنها برنامهای ندارند، حتی برخی مسئولان شهری معتقدند که وجود چنین افرادی برای تفکیک زباله سودمند است!
اما شاهدیم که با انتقال زبالههای بازیافتی توسط آنها به محیطهای مسکونی، کنار مزارع کشاورزی، حاشیه شهرها، گوشه و کنار جادهها یا خطوط آهن، مناظر نازیبایی ایجاد شده و عاملی برای انتقال بیماریهاست.
زبالههای بازیافتی بهویژه کاغذ و لوازم کهنه چوبی که در انبارهای زباله تکهتکه و برای مدتی نگهداری میشوند، به دلیل جذب رطوبت، منشأ تولید و زیست انواع جانوران موذی و حشرات انگلی هستند، تجمع این مواد در محیطهای مسکونی، تهدیدی جدی برای محیط زیست است، لذا میطلبد تا مسئولان با ابزار قانونی وارد عمل شده و فعالیتهای مغایر با بهداشت عمومی در محیطهای مسکونی را متوقف کنند.
به نظر میرسد باید فرهنگ تفکیک زباله از مبدأ که در برههای از زمان آغاز شد، دوباره با مدیریت صحیح و برنامه ریزی بهتر کار خود را آغاز کند، افرادی که اکنون حاضر میشوند با زیر و رو کردن زباله و یافتن زبالههای بازیافتی که بیشتر انواع پلاستیک و کاغذ هستند، روزی خود و خانواده را به دست آورند؛ میتوانند از سوی دهیاریها یا شهرداریها و حمایت نهادهای مرتبط، به مبلغان فرهنگ تفکیک زباله از مبدأ و عاملان دریافت مواد بازیافتی از درب منازل تبدیل شوند.
این افراد با پوشیدن لباس فرم و کارت شناسایی ویژه که از سوی نهادهای مرتبط در اختیار آنها قرار میگیرد، میتوانند مورد اعتماد اهالی شهر و روستا باشند.