يکشنبه 27 مهر 1399-8:31 کد خبر:84991
بلاغ گزارش می دهد:
آماده باش پاییزی علیه کرونا در مازندران/دورهمیها، كرونا را قویتر میكند
پاییز سخت آغاز شده است، پاییزی که احتمال اپیدمی همزمان کرونا و آنفلوانزا وجود دارد و سرد شدن هوا و نگرانی از عادی شدن خطر بیماری و میزان مشارکت مردم این چالش نفسگیر را در زمان بحرانهای اقتصادی بیشتر کرده است.
خزرتیترخبر: شروع فصل پاییز و كم توجهی مردم به زدن ماسک سبب نگرانی در مورد شیوع موج سوم کرونا در مازندران شده است، هرچند به گفته بابایی سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بالغ بر ۷۶درصد مردم این استان پروتکل های بهداشتی را رعایت می کنند اما با توجه به وضعیت قرمز بودن این منطقه اگر خودمراقبتی شهروندان کم شود، موج سوم کرونا قضیه ای محتمل خواهد بود.
بروز موارد آنفلوانزا همه ساله در شروع فصل سرد سال اجتناب ناپذیر بوده ولی پاییز امسال با سایر پاییزها تفاوت عمدهای دارد، چراکه تمام دنیا درگیر بیماری نوپدید کووید ۱۹ است.
تنها باید با رعایت مسایل بهداشت فردی و اجتماعی، اصول فاصله گذاری و استفاده از ماسک و شستوشوی دست نسبت به مقابله با کرونا و قطع زنجیره انتقال آن اقدام کنیم.
حالا پاییز سخت آغاز شده است،پاییزی که به گفته متصدیان حوزه سلامت احتمال اپیدمی همزمان کرونا و آنفلوانزا وجود دارد و همزمان چالش بازگشایی مدارس و دانشگاهها، نگرانی از جهش ویروس، برگزاری مراسم و تجمعات مختلف، مسافرت های شمال، سرد شدن هوا و نگرانی از عادی شدن خطر بیماری، اجباری شدن رعایت پروتکل های بهداشتی، استفاده از ماسک و میزان مشارکت مردم این چالش نفس گیر را در زمان بحران های اقتصادی بیشتر کرده است.
این در حالی است كه دانسته ها درباره ویروس کرونا هنوز هم اندک است و این ویروس مدام چهره ای جدید از عملکرد خود را به نمایش می گذارد، قدرت سرایت آن حدود افزایش یافته و علایم مختلفی دارد.
به جز تب و علایم تنفسی و مشکلات گوارشی، نابویایی هم از علائم مهم این بیماری است، هنوز دارو و درمان قطعی برای آن پیدا نشده است، تولید واکسن آن نیز در چند کشور مختلف دنبال می شود و خبرهایی از تولید واکسن در روسیه اروپا، آمریکا و کشورهای شنیده می شود که البته هنوز قطعی نیست.
اجزا سه گانه مقابله با كرونا
مهمترین جزء این سه گانه «فاصله گذاری اجتماعی» است،همه ملت ایران همچنان باید به شعار و کمپین "در خانه بمانیم" پایبند باشند و فقط در دو مورد میتوانیم از منازلمان خارج شویم؛ یکی برای انجام کار و فعالیتهای اقتصادی و یکی هم رفع مایحتاج خانواده است که در این دو مورد هم توصیه میشود که رعایت بهداشت دست و تنفس، استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی را مورد توجه قرار دهیم.
جزء دوم این سه گانه، انجام تست و غربالگری در موارد مشکوک و برای کسانی که با افراد مشکوک و بیمار مبتلا بودند، است تا بتوانیم بیماری را در دوره اولیه و کمون شناسایی کنیم، در این صورت میتوانیم بیماران را در مدت زمان کوتاه تری و در مراحل اولیه تشخیص دهیم و فرصت انتقال بیماری به دیگران را بگیریم.
فایده دوم غربالگری این است که بیماری را در مراحل اولیه تشخیص میدهیم و با اقدامات درمانی و توصیههای بهداشتی امکان تبدیل موارد خفیف به موارد شدید نیازمند بستری در بیمارستان کاهش مییابد و در عین حال، با کاهش بستری در بیمارستان، احتمال عوارض ماندگار بیماری و مرگ نیز کاهش مییابد.
حال شاهدیم که در هفتههای گذشته با بالا رفتن موارد تستهای آزمایشگاهی و غربالگری، کشورمان توانسته این توفیق را داشته باشد تا بیماری را در مراحل اولیه تشخیص دهد.
سومین جزء این سه گانه این است که بعد از تشخیص این بیماری، با افرادی که بیمار هستند و با افرادی که با بیماران در تماس بودند، یک برخورد منطقی و بهداشتی انجام شود که بحث جداسازی است. به طوری که تا اتمام دوره واگیر بیماری، هم افراد بیمار و هم افراد در تماس با آنان باید کاملا ایزوله و جداسازی شوند تا احتمال انتقال بیماری به دیگران کاهش یابد و چرخه بیماری شکسته شود و در سطح جامعه تحت کنترل درآید، مهمترین جزء این سه گانه به فاصله گذاری اجتماعی برمی گردد.
اما در روزهای اخیر در برخی نقاط موارد بیماری رو به افزایش رفته و علت آن به کمتر شدن حساسیت مردم در رعایت رفتارهای بهداشتی و توصیههای پیشگیری برمی گردد، مردم باید هوشیار باشند و لحظهای غفلت نکنند، اگر این موارد و اصول قرنطینه و پیشگیری رعایت شود، در مدت زمان کوتاهی میتوانیم مهار بیماری را در اختیار بگیریم و همه گیری را کنترل کنیم.
فاصله گذاری، اولویت عینی است
همچنان اکثریت کشور درگیر این بیماری هستند و احتمال درگیری و سرایت در بسیاری از افراد وجود دارد؛ لذا مردم همچنان فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند،باید باور داشته باشیم که در شرایط فعلی همه گیری کووید ۱۹ همچنان یک اولویت و یک واقعیت عینی است.
هرچند که در ماههای گذشته با تلاش شبانه روزی و همراهی مردم، عملکرد مناسبی داشته ایم، اما اگر لحظهای غفلت کنیم، ممکن است تبعاتی داشته باشد و مجددا آتش این همه گیری افروخته شود و دامنه آن سایر قسمتها را بگیرد و به حالتی درآید که با عوارض سنگین آن مواجه شویم و حتی خدایی نکرده غیرقابل کنترل شود.
قبلا علائم کرونا صرفا علائم سرماخوردگی بود، اما اکنون در کنار علائم قبلی، علائم گوارشی، سیستم کلیوی، علائم عمومی بدن، از دست دادن حس چشایی، بویایی و یا حالتهایی مانند ضعف، بی حالی و بی اشتهایی هم ممکن است علائمی از درگیری با بیماری کووید ۱۹ باشد.
دورهمی ها ،كرونا را قوی تر می كند
کرونا ویروسی ناشناخته با رفتارهای غیرقابل پیش بینی است، برخلاف تصور مردم این ویروس ضعیف نشده و هنوز هیچ داروی قطعی برای درمان آن کشف نشده است،امروز تقریبا تمام کشورهای دنیا، درگیر این بیماری نوظهور و همه گیر هستند،بسیاری از افراد امیدوار بودند با آغاز فصل تابستان و گرم شدن هوا شاهد فروکش کردن این ویروس باشند ،اما همزمان با بازگشایی خیلی از مراکز تجاری و اداری و رعایت نشدن دستورالعملهای بهداشتی توسط برخی ازشهروندان، این ویروس فرصتطلب با شدت بیشتری مردم را درگیر كرده و شاهد افزایش مبتلایان شدیم.
جهش ویروس کرونا سبب شد اگر یک نفر در خانواده مبتلا بود، بقیه اعضای خانواده نیز به سرعت مبتلا شوند، البته برخی افراد نیزدر این مقطع زمانی با برگزاری مراسم، تجمعات خانوادگی و دورهمیها كار را برای كرونا آسانتر كرده و زمینه را برای اوجگیری مجدد این ویروس فراهم کردند.
هر وقت محدودیت ها زیاد میشود، موج انتشار این بیماری و مرگ و میر به کمترین سطح میرسد،در حال كه برخی از استان ها دوئل سختی را با این ویروس در موج سومش آغاز كرده اند، خوشبختانه مازندران با اقدامات انجام گرفته از سوی متولیان كادر درمانی و رعایت پروتكل های بهداشتی از سوی مردم ، درموج دومقرار دارد.
هرجا طبق پروتکل ها رعایت شده ومردم خود را ملزم به رعایت فاصله گذاری، زدن ماسک و شستشوی دست ها دانسته اند، مشکلات ابتلا به این ویروس به حداقل رسیده است.
ولی اگر این مسائل رعایت نشود تا دو هفته هر اتفاقی ممکن است بیفتد و در سطح کلان کشور با مشکل مواجه خواهیم شد،مثلاً اگر مراسم بازگشایی یا مراسم هایی با جمعیت های زیاد وجود داشته باشد ومسائل بهداشتی رعایت نشود، اثر خودش را ظرف مدت ۲ هفته می گذرد و موارد بستری و مرگ و میر افزایش پیدا می کند.
در حال حاضر در سطح برخی از استان هایی كه درصد ابتلا و مرگ و میر افزایش پیدا کرده است، باید به دو هفته قبل و یا رفتارهای آن شهر در روزهای گذشته رجوع شود، اگر در هر جا خوب رعایت کرده اند، مشخص است و دچار پیک سوم نشده اند و آنهایی که مراسم های ویژه برگزار کردند و تجمعاتی بوده و نتوانسته اند خوب کنترل کنند ، باعث شیوع زیاد و موج سوم در کشورشده اند.
کرونا در موج سوم احتمال مهاجمتر شدن را دارد و تقریبا بیشتر افرادی كه مبتلا می شوند، به بستری شدن در بیمارستان نیاز پیدا میکنند،فصل پاییز بهطور طبیعی زمینه انتقال بیماری مثل سرماخوردگی و آنفلوانزا را تشدید میکند ویروسهای فصلی دیگر هم می توانند به بیماری کووید-۱۹ اضافه شوند،به جز آنفلوآنزا ویروسهای تنفسی دیگری هم هستند که میتوانند خفیف باشند و یا اینکه حتی ضایعات تنفسی ایجاد کنند.
وقتی هوا سرد میشود با ویروسهای زیادی مواجهیم و این بهترین شرایط برای خیز دوباره بیماری کروناست،این موضوع نشان دهنده زنگ خطر است و مردم باید بیشتر توصیههای بهداشتی را رعایت کنند.
كاهش مرگ و میرها نسبت به موج نخست
در مازندران موج دوم كرونا نسبت به موج اول ،مرگ و میر کمتری داشت اما آمارها حكایت از آن دارد كه قدرت سرایت ویروس کرونا و مدت زمان موج دوم خیلی بیشتر از قبل شده است.در موج اول كرونا استان مازندران حدود 30 روز درگیر این بیماری بود در حالیكه این مدت در موج دوم به بیش از دو ماه و نیم رسید.
بیشترین تعداد مرگ به سنین بیش از 60 سال تعلق داشته است، یکی از دلایل این اتفاق همانا شهرهای کوچک و نزدیک به هم ورعایت نكردن برخی خانواده ها و برگزاری تجمعات و عدم رعایت ها و سفرهای غیر ضرور به این استان بوده است، رشد آمار بستریشدگان، فوتیها و مبتلایان به ویروس کرونا حاصل بیتوجهی برخی افراد به هشدارها درباره مسافرت ها است و در حالی این اتفاقات افتاده است که مسئولان بهداشتی و مدیران مربوطه بارها بروز چنین وضعیتی را به مردم هشدار داده بودند،اما بدانیم پاییزو زمستان فصل سفر نیست.
ولی از آنجایی که بیشتر آموزش مدارس در فضای مجازی صورت میگیرد و در برخی از شهرها احتمال محدودیت ها و تعطیلی برخی از دستگاه ها وجود خواهد داشت، مردم دچار اشتباه نشوند که الان چون تعطیلی است پس می شود به مسافرت رفت، جولان کرونا در فصل پاییز نگرانیهای فراوانی را برای جامعه پزشکی ایجاد کرده است، چرا که کادر درمان خسته و ظرفیت تختهای بیمارستانی در حال تکمیل است.
البته در ارتباط با تبعات بی توجهی به رعایت پروتکل های بهداشتی بارها هشدار داده شده است. متاسفانه برخی ها توجهی به آن نداشته و به عادی سازی زندگی خود همچون گذشته ادامه می دهند که در نتیجه این رفتارها، شاهد افزایش شمار بسیار مبتلایان به کرونا و فوتی های ناشی از آن در سطح کلان کشور هستیم.
به كادر درمانی اعتماد كنیم
باید بدانیم که قرار نیست از ترس ابتلاء به کرونا شرایط را سختتر کنیم، اقدامات بهداشتی، درمانی مهمی همچون واکسیناسیون کودکان، درمان قند کنترل نشده برای بیماران دیابتی و... نباید به خاطر شیوع کرونا به تأخیر بیفتند، برای درمان باید به کادر پزشکی و درمانی اعتماد کنیم .
به کلمه "شفا "که در جامعه ایران از آن زیاد استفاده می شود ، می توانیم اشاره کنیم. (ش: شستن دست) (ف: فاصلهگذاری اجتماعی وفیزیکی ) و (ا: استفاده از ماسک) مثلث طلایی هستند که بهترین راه برای پیشگیری بیماری کرونا شناخته می شوند،اگر این مسائل رعایت نشود، ممکن است همزمانی ویروسهای مختلف را داشته باشیم که میتوانند بر روی یکدیگر تاثیر گذاشته و شدت بیماریزاییشان بیشتر شود،از این رو بهترین تدبیر برای حفظ سلامتی و قطع زنجیره شیوع کرونا پیشگیری از ابتلا به آن است.
چه کسانی مشمول دریافت واکسن آنفلوانزا هستند
قاسم اویس سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران درباره چگونگی توزیع واکسن آنفلوآنزا در مازندران با اعلام اینکه توزیع واکسن آنفلوآنزا آغاز شده است ،گفت که در چند مرحله واکسن آنفلوآنزا در اختیار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران قرار می گیرد و به صورت رایگان به زنان باردار، بیماران خاص و مزمن ، کادر بهداشت و درمان استان، سازمان بهزیستی و سازمان زندان ها تلقیح خواهد شد.
اویس با بیان اینکه واکسنی که تحویل میشود بایستی مصارف آن با هماهنگی معاونت های غذا و دارو و معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با ثبت کد ملی مصرف کننده و UID واکسن در سامانه ای که با هماهنگی مراکز مسئول تعیین میشود صورت گیرد افزود: واکسن مورد نیاز نیروهای نظامی، انتظامی و بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز قرار است توسط سازمان غذا و دارو کشور به صورت جداگانه تامین و توزیع شود.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران تاکید کرد: در نوبت بعد واکسن آنفلوآنزا بین داروخانهها توزیع خواهد.
عملكرد مناسب مازندران در كنترل كرونا
افشین استوار رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است، او در جلسه بررسی وضعیت مراکز بهداشتی درمانی استان مازندران در مقابله با بیماری کرونا در فصل پائیز که در مرکز بهداشت استان برگزار شد، با تاکید بر اینکه باید ظرفیت تست کرونا در مراکز بهداشتی و درمانی استان افزایش پیدا کند، گفت: برنامه ریزی های لازم برای افزایش این ظرفیت در استان مازندران برای نیمه دوم سال صورت می گیرد.
استوار با بیان اینکه ارزیابی های صورت گرفته و بازدیدهای انجام شده نشان دهنده وضعیت خوب مازندران در شاخص های درمانی است، ادامه داد: شاخص میزان مرگ و میر نسبت به میزان بستری در استان مازندران در مقایسه با مناطق دیگر کشور مناسب تر است.
مسوول بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت با تاکید براینکه استان مازندران از نظر کیفیت درمان از استان های خوب کشور محسوب می شود، گفت: در ارزیابی های بعمل آمده ، کادر بهداشتی و درمانی به وظایف خود مسلط بودند و از نظر دارویی نیز کمبود جدی وجود نداشت و پروتکل های بهداشتی نیز رعایت شده است.
وی با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی مازندران در مدیریت کووید ۱۹ علیرغم چالش هایی که استان با آن مواجه بوده خوب عمل کرده است، افزود: مازندران یک استان عادی نیست و هر چه درآن اتفاق می افتد انعکاس آن در کشور به فواصل مشاهده می شود و با توجه به حجم مسافرت ها باید خدمات بیشتری نسبت به جمعیت خود ارائه دهد.
استوار با بیان اینکه استان مازندران بار مضاعفی بر دوش کشیده است، گفت: دانشگاه علوم پزشکی مازندران دارای ظرفیت های فنی و اجرایی خوب و ارزشمندی است و همکاران ستادی و شهرستانی توانمندی دارد و امیدوارم در درگیری نیمه دوم سال با چالش های کمتری مواجه شود.
كاهش تلفات در موج دوم
سید عباس موسوی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران به افزایش آمار مبتلایان در بازده زمانی خاصی، گفت: با افزایش تعداد مبتلایان سیستم دچار مشکل می شود زیرا در یک روز تعداد مبتلایان به سرعت افزایش پیدا می کند.
وی به حجم مسافرت ها در استان اشاره کرد و افزود: استان مازندران با توجه به میزان مسافرت ها زیرساخت های مناسبی ندارد و بنابراین در شرایط پر استرسی قراردارد.
موسوی معاونت بهداشتی را خط مقدم پیشگیری از بیماری دانست و تاکید کرد: باید برنامه ریزی های لازم برای پیشگیری از بیماری انجام شود تا افراد کمتری به این بیماری مبتلا و نیاز به مراجعه به مراکز درمانی کاهش پیدا کند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه در ابتدای شیوع بیماری با وجود کمبودها یک نفر از نیروهای بیمارستانی در مازندران آسیب ندیده است،گفت: در موج دوم شاهد آسیب دیدن کادر بهداشتی و درمانی هستیم که در برخی از موارد شاهد عدم رعایت پروتکل های از سوی کارکنان هستیم.
وی ادامه داد: برخی از کارکنان فکر می کنند که تاکنون به این بیماری مبتلا نشده اند نسبت به بیماری ایمن هستند که در این مورد آسیب شناسی درحال انجام است.
موسوی با بیان اینکه استاندار و دستگاه های قضایی همکاری خوبی با دانشگاه علوم پزشکی مازندران داشتند، ادامه داد: در استان مازندران کمیته نظارت استانی قبل از کمیته کشوری فعال شد و بازرسی و ارزیابی استانداری مسئول آن است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه تعداد مرگ و میر استان در پیک دوم، 2 درصد نسبت به پیک نخست کاهش پیدا کرده است، گفت: در اسفند ماه سال گذشته گروهی از دفتر فنی برای ارزیابی استاندارد های مورد نیاز مراکز تشکیل شد و از مراکز مختلف بازدید کردند که تا کنون اقدامات خوبی در این زمینه انجام شد.
اشتباه بزرگ در استفاده از ماسك
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که مردم این است كه با احساس ناراحتی از زدن ماسك، آن را زیر بینی خود میکشند یا کاملاً از صورت خود پایین آورده و زیر چانههایشان قرار میدهند تا کمی راحت نفس کشیده و استراحت کنند.
متخصصان میگویند پس از پوشیدن ماسک و خروج از خانه به هیچ وجه نباید به ماسک خود دست بزنید و آن را جابهجا کنید..
نکات زیر را نیز برای ایمنی بیشتر رعایت کنید:
همیشه قبل و بعد از پوشیدن ماسک، دستان خود را با آب و صابون بشویید یا با مایع مخصوص ضدعفونی کنید.
هنگام پوشیدن و در آوردن ماسک به قسمت پوشش پارچهای جلوی ماسک دست نزنید و بندها یا کش آن را گرفته و از صورت خود بردارید.
ماسک را زمانی که داخل خانه هستید بپوشید و در بیاورید، چرا که محیط آسانسورها و راهپلهها میتوانند مناطقی با آلودگی بالا باشند.
ماسکهای پارچهای خود را به طور روزانه شسته و تمیز کنید و سپس آنها را در محیط خشک قرار دهید.
در صورت استفاده از ماسک نیز احساس اشتباه امنیت کامل نداشته باشید و موارد لازم از جمله فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنید.
ماسکها محافظت محدودی دارند و با وجود استفاده از آنها باید فاصله خود را با دیگران حفظ کرده و دستهای خود را مرتب بشویید.
فراموش نکنید در صورتی که حتی خودتان از ماسک استفاده کنید، نمیتوانید تاثیرات دیگران بر شیوع را خنثی کنید و از همین رو رعایت تمامی نکات ایمنی از اهمیت بالایی برخوردار است.