يکشنبه 8 اسفند 1400-10:3 کد خبر:91832
فرمانده یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی بیان کرد:
زخم طبیعت از حفاران غیرمجاز در ییلاقهای مازندران
فرمانده یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی مازندران گفت: حفاران غیرمجاز در فصل زمستان اقدام به حفاری غیرمجاز میکنند و در فصل بهار و مراجعت اهالی علاوه بر خطرات جانی برای اهالی و دام ناشی از حفر چاه ، شاهد سرقت منازل نیز هستیم.
به گزارش خزرتیترخبر و به نقل از فارس، شوق پیدا کردن گنج یا همان زیرخاکی همچنان وجود داشته و علائم آن در طبیعت مازندران قابل مشاهده است اما اتفاق مثبتی که در این زمینه رخ داده همکاری مردم با محافظان این آثار تاریخی قابل توجه بوده و از اهمیت بسزایی برخوردار است.
* برخورد قاطع با مجرمان حوزه میراث فرهنگی
محمدرضا کردان فرمانده یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در اینباره طی گزارشی، اظهار کرد: در راستای حفظ و نگهداری اموال تاریخی_فرهنگی در ۱۰ ماهه سال جاری این یگان توانسته با بهرهگیری از ظرفیت مردمی، جلب مشارکتهای اجتماعی ، رصد فضای مجازی و تلاش شبانهروزی همکاران یگان برخورد قاطعی را با مجرمان حوزه مواریث فرهنگی داشته باشند.
*انهدام ۷۰ باند در ۱۰ ماهه سال جاری
وی افزود: یگان حفاظت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران طی این مدت، موفق به انهدام ۷۰ باند دستگیری ۲۸۶ نفر و کشف و ضبط ۸۶ دستگاه فلزیاب شدند که متهمان پس از تشکیل پرونده برای برخورد قانونی تحویل مقامات قضایی شدند
فرمانده یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در پاسخ به این سوال که به نظر میرسد که آمار دستگیریها نسبت به مدت مشابه در سال گذشته کمتر شده است، بیان کرد: هرچند در دستگیریها آمار عددی کمتری نسبت به مدت مشابه در سال قبل داشتیم اما ازسویی دیگر ۹درصد در انواع گشتها، جلب مشارکتهای اجتماعی ، ایست و بازرسیها آمار عددی بیشتری داریم.
این مسئول با بیان اینکه تلاش مجموعه همکاران یگان در امر پیشگیری از وقوع جرائم موثر بوده است، اظهار کرد؛ در اینجا جا دارد یک بحث تکراری را یادآور شوم و آن اینکه میراث فرهنگی متعلق به یک نهاد یا یک شخص نیست؛ بلکه تعلق به همه مردم یک کشور دارد و آحاد ملت اعم از مردم و مسئولان بهعنوان یک میراثبان افتخاری باید در حفظ و حراست از مواریث فرهنگی عزم جدی داشته باشند.
کردان ادامه داد: از دستگاههایی نظیر شهرداریها ، راه و شهرسازی ، آموزش و پرورش ، صدا و سیما و مجموعههای فرهنگی اعم از دانشگاهها، سمنها، انجمنهای میراث فرهنگی و سایر توقع حمایت و پشتیبانی قوی داریم و از آنها تقاضا داریم حتما در برنامههای سازمانی خود حفاظت از میراث کهن تاریخی فرهنگی را در دستور کار داشته باشند و دست نیاز و همکاری به سوی آنها دراز میکنیم .
وی با طرح این سوال که چرا مردم و نهادهای دولتی باید یگان حفاظت را در امر مبارزه و پیشگیری از وقوع جرم در حوزه میراث فرهنگی کمک کنند؟ بیان کرد: در پاسخ باید بگویم که اولاً همه ما باید به اهمیت حفظ آثار تاریخی و فرهنگی توجه داشته باشیم؛ بیشک ملتی میتواند دم از پیشینه غنی و هویت ریشهدار فرهنگی بزند که مستنداتی بهعنوان میراث فرهنگی به جهانیان ارائه دهد.
*مواریث فرهنگی؛ پیشینه کشورها
فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران یادآور شد: این میراث به جای مانده از گذشتگان است که در مطالعه تاریخ بشری موثر است؛ چرا که پس هر یک از این آثار داستانی نهفته است که پیشینه آن کشور به حساب میآید.
این مسئول ادامه داد: موضوع مهم دیگر اینکه استان مازندران از شرقیترین شهر گلوگاه تا رامسر دارای ۳۲۷ کیلومتر طول و ۲۴۰ هزارکیلومتر مربع وسعت دارد با راههای دسترسی فراوان ، عوارض طبیعی گوناگون ، نقاط دور دست و صعبالعبور که اتفاقاً اکثر جرایم نیز در همین مناطق دوردست و صعبالعبور به وقوع میپیوندد که یگان حفاظت با بضاعت موجود و تنوع ماموریتها به تنهایی نمیتواند در مبارزه با پدیده شوم حفاریهای غیرمجاز و قاچاق اشیای تاریخی فرهنگی موفقیت کامل را به دست آورد.
*ضرورت همراهی مردم
کردان با تاکید بر اینکه کمک مردم و ارگانهای دولتی در بخشهای لجستیکی، نیرویی ، ارائه گزارشات و اخبار مربوط به جرایم حوزه میراث فرهنگی ، تبلیغات و رعایت قوانین و حفظ آثار از سوی برخی ارگانها میتواند ما را در رسیدن به هدف و ماموریت محوله کمک شایانی کند.
*سازمانها به بافتهای تاریخی و تپههای باستانی آسیب نرسانند
وی در پاسخ به این سوال که دقیقاً مشخص کنید ارگانهای دولتی چگونه میتوانند یگان حفاظت را در امر مبارزه و حفظ آثار باستانی کمک کنند و منظور شما از رعایت قوانین از سوی آنها چیست؟ اظهار کرد: به طور مثال از شهرداریها توقع داریم که در صدور پروانه ساختوساز در حریم بافت کهن شهری و یا حریم بناها و اثرهای تاریخی- فرهنگی با ادارات میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی هماهنگ باشند و یا در مرمت آثار و احیای بافت تاریخی همکاری و مشارکت جدیتری داشته باشند و در عملیات احداث راه و جادههای برون شهری سازمانهای ذیمدخل به بافت تاریخی و تپههای باستانی آسیب نرسانند و رعایت حریم و ضوابط میراثی را داشته باشند.
فرمانده یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران اضافه کرد: علاوه بر آنکه در بحث فرهنگسازی و تبلیغات سازمانهای صدا و سیما، آموزش و پرورش، ارشاد و دانشگاهها میتوانند نقش بسزایی ایفا کنند.
این مسئول در پاسخ به این سوال کت وظیفه شوراها و دهیاریها در حوزه حفظ و حراست از آثار تاریخی و فرهنگی چیست؟ تصریح کرد: در ماده ۶۸ وظایف شوراها ، در بند ۱۰ و ۱۲ به همکاری با نیروی انتظامی و جلب مشارکت و همکاری عمومی در انجام امور فرهنگی اشاره شده و ایضاً در بندهای ۲ ، ۱۰ و ۳۲ شرح وظایف دهیاران نیز مجدداً به همکاری با نیروی انتظامی، کمک به شوراها و تخصیصاً تشریک مساعی با سازمان میراث فرهنگی در حفظ بناها و آثار باستانی روستا و همکاری با مسوولان ذیربط قید شده که خود روشن کننده موضوع است.
*دوری از ملاحظات قومی و قبیلهای در حفظ مواریث
کردان در پاسخ به این سئوال که شما چه توصیهای میتوانید به مردم داشته باشید، اظهار کرد: اولاً مردم باید به تاریخ و فرهنگ خود علاقه وافر داشته باشند و در حفاظت از آن از هیچ تلاش و کوششی دریغ نورزیده و ملاحظات قومی، قبیلهای و سایر مسائل شخصی را کنار بگذارند؛ چه بسا که شناساندن این میراث کهن به نسل جوان میتواند نقش بسزایی در تهاجم فرهنگی نیز داشته باشد.
وی اضافه کرد: روی سخنم با حفاران غیرمجاز و مجرمان میتواند باشد که هم به میراث کهن این مرزوبوم که باقیمانده از گذشتگان و نیاکان و دارای ارزش فرهنگی است، عرق داشته باشید و نگذارند این اثرهای با ارزش تخریب یا قاچاق شده و به دست کشور بیگانه و بیهویتی بیفتد و بخواهند آن اثر را به نام کشور خود ثبت کنند و بدانند در غیر این صورت از چنگال عدالت در امان نخواهد بود و همکاران یگان حفاظت به طور شبانهروزی حوزه استحفاظی را رصد میکنند.
*حفاران غیرمجاز در طمع گنج در روستاهای خالی از سکنه
فرمانده یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران خاطرنشان کرد: اخبار متعددی داریم که حفاران غیرمجاز در فصل زمستان در ییلاقاتِ خالی از سکنه ، با شکستن درب منازل ، در روستا مستقر شده و پس از بارش برف سنگین و مسدود شدن جادهها اقدام به حفاری غیر مجاز میکنند و در فصل بهار و مراجعت اهالی علاوه بر خطرات جانی برای اهالی و دام ، ناشی از حفر چاه و چاله شاهد سرقت منازل نیز هستیم که میطلبد اعضای شورا و دهیاران با هماهنگی مقام قضایی و نیروی انتظامی نسبت به مسدود کردن جاده منتهی به روستا در ایام خالی از سکنه اقدام لازم را به عمل آورند.
کردان در پایان از همه کسانی که همواره در امر پیشگیری و مبارزه با جرایم حوزه میراث فرهنگی - تاریخی فرهنگی کمک کردند ، از خانواده بزرگ نیروی انتظامی ، نیروی مقاومت بسیج ، سربازان گمنام امام زمان(عج) ، مقامات قضایی و اصحاب رسانه تقدیر و تشکر کرد و گفت: پل ارتباطی ما با مردم شماره تلفن ۰۹۶۶۲ کشوری و شماره تلفن ۳۳۳۹۱۰۰۷ بهصورت استانی و مراجعه حضوری به اداره کل میراث فرهنگی واقع در شهرستان ساری ابتدای خیابان جام جم است.
🆔@khazartitrekhabar
🌐Khazartitrekhabar.ir