سه شنبه 9 اسفند 1401-11:28 کد خبر:116551
خبرگزاری مهر گزارش می دهد:
وعده های پارسال سراب شد/ برنج همچنان آواره انبارها است
فصل شالیکاری در دشتهای مازندران از سر گرفته شد و شالیکاران بی رمق تر از سالهای قبل به شالیزارها پا گذاشتند چرا که وعده های پارسال امسال سراب بود.
خزرتیترخبر: آرام آرام شخم و شیار و آب تخت کردن مزارع کشاورزی در مازندران شروع شد تا فصل جدیدی از کشت وکار در زمینهای مازندران ثبت شود، پارسال کشاورزان مازندران براساس وعده و وعیدهای مسئولان بیش از سال قبل تر به تولید برنج پرداختند.
پارسال کشاورزان به میدان آمدند اما متولیان و مسئولان امر دست اخر پا پس کشیدند و کام شیرین تولید را به کام شالیکاران تلخ کردند، براساس وعدههای داده درصد قابل توجهی از کشاورزان اقدام به کشت ارقام پرمحصول کرده بودند و قرار بود در قالب کشت قراردادی از آنان خریداری شود.
عدم تحقق وعدهها از یک سو و پایین بودن قیمت خرید و از همه مهمتر واردات بی رویه، شیرینی تولید خوب و بابرکت را در کام کشاورزان تلخ کرد و نرخ برنج خارجی در بازارها کمتر از محصول مرغوب شالیکاران شده است.
با آنکه فصل جدید شالیکاری شروع شده، همچنان بخشی از محصول و دسترنج سال گذشته کشاورزان در انبارها و شالیکوبی ها مانده است و برخی نیز با ضرر و زیان مجبور شدند محصول را به فروش برسانند تا طلب بانکها و هزینههای ناشی از تولید را بپردازند.
خستگی پارسال کشاورزان به در نشد
محمد جعفری کشاورز مازندرانی که طی روزهای گذشته با بی رغبتی به زمین شالیکاری پا گذاشت تا آن را برای کشت در سال جدید آماده کند، میگوید: هنوز خستگی فصل شالیکاری قبل بر تن شالیکاران و کشاورزان مانده است و برخی از آنها محصولشان را نفروختند.
وی با بیان اینکه فصل قبلی به رغم آن تولید محصول خوب بود و کشاورزان با تشویق متولیان کشت ارقام پرمحصول را در دستور کار قرار داده بودند، ادامه داد: همانهایی که دیروز شعار و وعده حمایت میدادند امروز سراغی از کشاورزان نمیگیرند.
وی با عنوان اینکه سال به سال از سطح شالیزارها کاسته میشود، ادامه داد: وقتی قیمت برنج خارجی در بازار کمتر از برنج پرمحصول باشد کشاورز چارهای جز فروش مزرعه و زمین ندارد.
تراکتورها و ادوات کشاورزی نفس چاق میکنند تا فصل جدید را در شالیزارهایی که از خواب زمستانه بیدار میشوند، آغاز کنند. بهمن اسدی مالک تراکتور و کشاورز با بیان اینکه سوخت مورد نیاز برای ادوات کشاورزی نداریم، میگوید: مجبوریم سوخت را از کامیونداران که در جایگاهها سوختگیری میکنند با نرخ آزاد تهیه کنیم.
وی ادامه داد: همچنین کشاورزان برای تأمین برق چاههای کشاورزی نیز با هزار و یک مانع روبرو هستند و این مسئله سبب میشود که کشاورز چارهای جز رهاکردن کار کشاورزی نداشته باشد.
واردات بی رویه و بی ضابطه برنج طی سالهای اخیر از جمله امسال اثرش را در حوزه کشاورزی و شالیزاری در مازندران برجای خواهد گذاشت و کارشناسان نسبت به این مسئله هشدار دادهاند.
منصورعلی زارعی عضو کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس با انتقاد از واردات بی رویه برنج اظهار داشت: میزان واردات برنج در سال جاری بیش از یک میلیون تن است و این مسئله بر فرایند تولید ضربه میزند.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه بیش از صدها هزار تن برنج پرمحصول در انبارها و کارخانهها مانده است، افزود: از دولت خواستیم تا تکلیف برنج و مرکبات استان را روشن کند.
وی با اظهار اینکه در شورای قیمت گذاری، نرخها مشخص است، نسبت به پایین بودن قیمت محصولات کشاورزی نظیر برنج داخلی گلایه کرد و گفت: اثر این ناهماهنگی را در آینده در حوزه کشاورزی خواهیم دید.
۵۰۰ هزار تن برنج در انبار است و ۱.۳ میلیون تن واردات شد
زارعی از وزارت جهاد کشاورزی به دلیل عمل نکردن به وعدهها در قبال کشاورزان گلایه کرد و گفت: در حالی بیش از ۵۰۰ هزار تن برنج در انبارها مانده اما بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن برنج وارد شده و کنترل دقیقی در واردات برنج انجام نشده است.
حال و روز کشاورزان و شالیکاران در آستانه فصل جدید شالیکاری همانند محصول تولیدی و دسترنج آنها خوش نیست و سبزشدن ویلا و ساختمانهای بلوکی در مزارع نتیجه بی مهریهای برنامه ریزی به حوزه کشاورزی است.
حسن عنایتی رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اظهار اینکه فصل کشت وشالیکاری در استان شروع شده و کشاورزان مشغول آماده سازی مزارع هستند، تجارت و بازرگانی برنج را نیازمند بروز رسانی و سازگاری با شرایط بازار و تجارت جهانی دانست و گفت: باید اصلاح ساختارها و برندسازی در حوزه بازار برنج صورت گیرد.
وی با بیان اینکه واردات برنج بیش از نیازها صورت گرفته است، افزود: در سال زراعی جدید پیش بینی کشت در سطح ۲۱۵ هزار هکتار شالیزار را داریم اما به دلیل محدودیت منابع آبی احتمال کاهش سطح وجود دارد.
وی از کشاورزان خواست تا با شخم و شیار و آب تخت کردن مزارع در مدیریت منابع آبی مورد نیاز برای فصل شالیکاری برنامه ریزی کنند.
مازندران سالانه بیش از ۴۰ درصد برنج مورد نیاز کشور را تأمین میکند و چرخه معیوب بازرگانی و تجارت هر سال مشکلاتی را برای شالیکاران ایجاد میکند، در آستانه فصل کشت شالی نرخ برنج در بازارهای مازندران بین ۹۰ تا ۱۱۰ هزار تومان درنوسان است و با این شالیکاران خریداری برای محصول انبارشده خود ندارند.
🆔@khazartitrekhabar
🌐Khazartitrekhabar.ir