دوشنبه 9 تير 1393-23:40 کد خبر:402
جعفر رعیت
نفوذ نابرابر برندهاي خارجي به مازندران
حسین که برای خرید تیشرت و شلوار خارجی به یکی از پاساژهای معروف شهر ساری آمده است میگوید: درست است که باید از شکل لباس خوشم بیاید اما مارکدار بودن و برند معروف داشتن برایم بیشتر اهمیت دارد و...
حسین که برای خرید تیشرت و شلوار خارجی به یکی از پاساژهای معروف شهر ساری آمده است میگوید: درست است که باید از شکل لباس خوشم بیاید اما مارکدار بودن و برند معروف داشتن برایم بیشتر اهمیت دارد و لباسهایی میخرم که شاید در نگاه اول ۱۰ هزار تومان نیز ارزش نداشته باشد اما برای این لباس مارکدار با برند خارجی ۱۵۰ هزار تومان پول دادهام.
محمد که نمایندگی یکی از مارکهای تولید پوشاک را در بابل دارد وقتی میفهمد خبرنگارم میگوید به مغازهام بیا تا در مورد برند و مارک هرچه میخواهی بگویم و ادامه میدهد: درست است مارکی که میفروشم اصل و جنس پوشاکم خوب است اما در همین بازار ایران نیز میتوانی جنسهای مشابه این را پیدا کنی ولی چون با مارک و برند داخلی عرضه میشود طرفدار آنچنانی ندارد.
وجود فروشگاههای بزرگ پوشاک ازجمله فروشگاههای برندهای خارجی در مازندران و بهخصوص غرب استان باعث شده تا حتی مردم شهرهای مرکزی استان نیز به این منطقه مسافرت کنند.
در این زمینه مشاور رئیس اتحادیه پوشاک میگوید: مصرفکنندگان آگاهانه به استفاده از محصولاتی که از نام و برندهای خارجی استفاده کرده اما تولید داخل هستند روی آوردهاند.
امروزه برای فروش هر جنس کمکیفیت کافی است کلمه یا برند خارجی یا حتی کلمه ترک و چینی به آن اضافه شود تا مصرفکننده با اشتیاق آن را بپذیرد.
رواج استفاده از کالای خارجی بهخصوص در بخش پوشاک در کشور و به ویژه استان مازندران باید از بین برود زیرا فرهنگ مازندران و مازندرانیها با ورود اجناس وخصوصا پوشاک با برندهای خارجی در حال کمرنگشدن است.
بهنام، فروشنده لباس است و میگوید: تمام این لباسها دوخت ایران اما مارک همه آنها خارجی است، مردم الان دنبال هر چیز قشنگ میگردند حتی مارک اگر لاتین نوشته شده باشد، برای آنها جذابتر است.
به اعتقاد رامین خمامی، کارشناس صنایع نساجی، روزگاری صنعت پوشاک ایران آنچنان رشد و اعتماد به نفسی داشت که حتی لباسهای پلیس انگلستان را هم صنایع پوشاک ایران فراهم میکردند اما اکنون بسیاری از تولیدات داخلی با برچسبهای تقلبی خارجی عرضه و به فروش میرسند، هرچند این مسئله درباره تمام تولیدات داخلی صدق نمیکند.
رئیس اتحادیه پوشاک ساری در این زمینه به خبرنگار ما میگوید: زمانی بود که ایران و بهخصوص مازندران صادرکننده پنبه کشور بود اما الان برعکس شده است.
محمدرضا صحافی با بیان اینکه وارد کردن اجناس خارجی باعث ضعیفشدن تولیدکنندگان داخلی شده است می افزاید: با وارد کردن اجناس خارجی به تعداد کارگران بیکار تولیدکننده، برشدهنده و دوزنده پارچه در مازندران اضافه شده است.
وی با اشاره به اینکه افزایش شغلهای کاذب مانند سیگار فروشی، دست فروشی برخی اجناس بر اثر ورود اجناس خارجی بوده است خاطرنشان میکند: اگر طرح شبنم به درستی اجرا شود کمی از این مشکلات حل خواهد شد.
صحافی، علت اصلی گرایش مردم به اجناس با برند خارجی را کیفیت پایین اجناس داخلی دانست و اظهار میکند: 80 درصد اجناس با برند خارجی در مازندران از چین و20درصد از ترکیه میآید.
صحافی همچنین با اشاره به اینکه در شهرهای غرب استان فروشگاههای لباس برندهای خارجی بیشتر دیده میشود خاطرنشان می کند: این فروشگاهها به علت تبلیغات زیاد در حوزه شهری توانستهاند مقدار فروش خود را زیاد کنند.
رئیس اتحادیه پوشاک ساری اضافه می کند: متقاضیان تاسیس فروشگاه برای فروش لباس زیاد اما متقاضی ایجاد کارگاه برای تولید لباس بسیار کم است.
صحافی با بیان اینکه اگر سازمان فنی و حرفهای بتواند کلاسهای ویژهای برای جوانان در حوزه لباس برگزار کند اثرات بسیار خوبی خواهد داشت ادامه می دهد: با توجه به فرا رسیدن مهرماه و بازگشایی مدارس بهتر است مسئولین اقداماتی جهت تولید اجناس ایرانی با کیفیت بالا مانند انواع پارچهها برای روپوش مدارس دانشآموزان انجام دهند.
سحر آقایی که در یکی از فروشگاههای لباس به فروشندگی مشغول است می گوید: بیشتر مشتریان زن و مرد و مخصوصا جوانان به دنبال برندهای خارجی هستند و هر فروشگاهی که اجناس با برند خارجی نداشته باشد مشتری نخواهد داشت.
وی می افزاید: متأسفانه اجناس خارجی الگوی خاصی نداشته و برخی اوقات لباسهایی وارد میشوند که حتی ما فروشندگان جهت فروش آنها معذب هستیم زیرا با فرهنگ ما هیچگونه سنخیتی ندارد اما مجبور به فروش هستیم.
حسین از جوانانی است که در آمل به شغل دستفروشی لباس خارجی مشغول است،او در این مورد به خبرنگار ما می گوید: من اهل یکی از روستاهای آمل هستم و مدت 4ماه است که لباسهای خارجی میفروشم و درآمد بسیار خوبی هم دارم.
وی با بیان اینکه هیچ نظارتی بر قیمتها وجود ندارد و قیمت هر لباس به دست خودمان است می افزاید: در روزهایی که هوا خوب است فروش ما بیشتر است و در هوای بارانی فعالیت ما بسیار کم میشود.
عباس گلی که از فروشندگان لباس در چالوس است هم می گوید: چون در فصل تابستان مسافران زیادی به مازندران و به ویژه چالوس میآیند در نتیجه لباسهای تابستانه خارجی به هر مدلی به راحتی بهفروش میروند و خریداران ما فقط بهدنبال برندهای خارجی حتی غیرمعروف و در رنگهای متفاوت و با مدلهایی هر چند نامناسب هستند.
وی با بیان اینکه اکثر این لباسها بستهبندی مناسبی نیز نداشته و حتی ممکن است چین و چروک نیز داشته باشند ادامه میدهد: لباسهای ایرانی اگر برندهای خارجی داشته باشند به فروش میرسند اما اگر همین لباسها مارک داخلی داشته باشند به فروش نمیروند.
گلی با اشاره به اینکه زمانی که فروش کم میشود دنبال کارهای دیگر مانند بنایی یا حتی فروش سیگار میرود ادامه میدهد: مردم مازندران و بهخصوص جوانان نیز به جای استفاده از تولیدات داخلی از اجناس چینی و خارجی استفاده بسیار زیادی میکنند و چیزی به نام لباسهای سنتی و یا اصیل وجود ندارد.
سهیلا سوشیانت که یکی از فروشندگان خانگی لباس خارجی است به خبرنگار ما میگوید: با توجه به استقبال زنان خانه دار مازندرانی از لباسهایی با برندهای خارجی، توانستم با فروش این لباس ها منبع درآمد خوبی برای خود سرو سامان دهم.
وی با اشاره به اینکه ماهواره تأثیر زیادی بر فرهنگ مردم مازندران گذاشته ادامه می دهد: قلبا راضی به فروش لباسهایی با برندهای خارجی نیستم اما برای تأمین هزینه زندگی مجبور به این کار هستم.
سوشیانت با بیان اینکه افرادی هم که معتقد به استفاده از لباسهای تولید داخل و معمولی هستند برای عقب نماندن از مد و مدگرایی مجبور به استفاده از این لباسها می شوند میگوید: مجبور به مسافرت به نقاط مرزی هستم تا بتوانم لباسهای مورد پسند مردم را تهیه کنم و اثرات بدی که در این رفت و آمدها وجود دارد بسیار زیاد است اما جهت تأمین هزینه های زندگی مجبور به این کار هستم.
معاون اماکن نیروی انتظامی استان مازندران نیز در گفتوگو با خبرنگار ما میگوید: حوزه کاری این معاونت در بحث برندهای خارجی محدود است زیرا بسیاری از موارد به دیگر سازمان ها واگذار شده است.
محمود جلالی با بیان اینکه تأثیر برندهای خارجی در داخل استان هم مثبت و هم منفی بوده ادامه میدهد: مثبت بوده زیرا به ظاهر ممکن است تولید شغلی صورت گرفته باشد و منفی بوده چون به صورت ریشه ای فرهنگ، اقتصاد و مخصوصا آینده جوانان را تحت تأثیر قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه با ورود برندهای خارجی به استان بسیاری از نمادها و علامت های نامناسب و ضد اسلامی مانند شیطان پرستی و... نیز وارد شده اظهار داشت: اگر هرچه سریعتر در این زمینه اقدامات لازم و فرهنگسازی صورت نگیرد عواقب بدی در انتظار جوانان ما خواهد بود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت ساری نیز میگوید: متأسفانه فرهنگ کشور و به خصوص هر منطقه ای که لباس هایی با برند خارجی وارد شده تحت تأثیر قرار گرفته و کمرنگ شده است.
اسماعیل هادینژاد با بیان اینکه باید به صورت ریشه ای در این زمینه فرهنگ سازی شود می افزاید: متأسفانه لباس های اصیل و فرهنگ اصیل مازندران با ورود لباس هایی با برند خارجی تحت تأثیر منفی قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه اگر به صورت سطحی به ورود اجناس خارجی به استان نگاه کنیم شاید به ظاهر اثرات مثبتی داشته اما اگر به صورت کارشناسی و ریشه ای به این مسئله بپردازیم اثرات بسیار بدی داشته است خاطر نشان می کند: در روستاها هم اکثر مغازه هایی که برای فروش لباس باز شده جهت فروش بیشتر از برندهای خارجی استفاده می کنند.