يکشنبه 10 ارديبهشت 1396-16:44 کد خبر:42918
خبرگزاری فارس گزارش میدهد:
چالشهایی که آزمایشگاههای مازندران را تهدید میکند
نماینده جامعه آزمایشگاهیان مازندران گفت: یکی از بهترین راهها برای استفاده بهینه از ظرفیت بالقوه آزمایشگاههای تشخیص طبی، واقعیکردن تعرفههای آزمایشگاهی است.
خزرخبر:علیرضا رستمیان در حاشیه جشن روز آزمایشگاه که در سالن آیتالله کوهستانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران برگزار شد، با تبریک روز آزمایشگاه و زاد روز حکیم اسماعیل جرجانی اظهار داشت: بر همه کسانی که در کادر پزشکی کشور مشغول فعالیت هستند، تلاش شبانه روزی همکاران آزمایشگاه در بخشهای دولتی و خصوصی پوشیده نیست و براساس آمارهای رسمی، آزمایشگاهها در بیش از 70 درصد تشخیصهای پزشکی نقش محوری دارند.
وی افزود: تنها 5.7 درصد اعتبارات حوزه سلامت صرف بخش آزمایشگاه میشد که با اجرای طرح تحول سلامت و افزایش نامناسب تعرفه خدمات آزمایشگاهی، این میزان به کمتر از 3.4 درصد رسید و به عبارت دیگر، در حالی که تعرفه دیگر گروههای پزشکی با اجرای طرح تحول سلامت یک تا سه برابر افزایش یافت اما ضریب K تعرفه خدمات آزمایشگاهی تا پایان سال 95 کمتر از 20 درصد افزایش داشت.
نماینده جامعه آزمایشگاهیان مازندران تصریح کرد: بدیهی است که آثار سوء این نقصان در بدنه عظیم خدمات بهداشت و درمان مشاهده میشود و در حالی که در کشورهای پیشرفته آزمایشگاهها بیش از 2 هزار تست تشخیصی را انجام میدهند، در ایران تعداد آن به 700 تست میرسد.
رستمیان ادامه داد: به دلیل افزایش قیمت تجهیزات، کیتهای آزمایشگاهی که وابسته به نرخ هستند و افزایش هزینههای نیروی انسانی، سالانه صدمات جبرانناپذیری به تشخیص آزمایشگاهی وارد شده است.
وی بیان کرد: چاره کار جهت رفع این چالش همانطور که وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در جلسهای با اعضای انجمنهای آزمایشگاهی کشور درخواست کردند؛ قیمت تمامشده خدمات آزمایشگاهی به صورت کارشناسی بود.
* اعتبارات حوزه سلامت به 5.7 درصد قبلی رسانده شود
نماینده جامعه آزمایشگاهیان مازندران گفت: این کار با استفاده از یک تیم ورزیده و دانشگاهی در زمینه علم اقتصاد صورت پذیرفت و نتایج آن به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تقدیم شد و اکنون باید مراکز تصمیمساز به جای چانهزنیهای معمول، از نتایج این کارشناسی استفاده کنند و سهم آزمایشگاه از اعتبارات حوزه سلامت به 5.7 درصد یعنی میزان پیش از طرح تحول سلامت رسانده شود.
رستمیان با بیان اینکه نبود نقدینگی کافی به دلیل پرداختهای با تأخیر 10 تا 12 ماهه بیمهها یکی دیگر از چالشهای آزمایشگاههای کشور است، خاطرنشان کرد: این مسئله سبب ایجاد سیکل معیوبی شده و ضمن آنکه حیات آزمایشگاههای تشخیص پزشکی را تهدید میکند، حیات شرکتهای تهیه کننده مواد و ملزومات آزمایشگاهها را نیز به مخاطره میاندازد، لذا از مدیران مربوطه تقاضای پشتیبانی از جامعه آزمایشگاهیان مازندران در پیگیری پرداخت مطالبات معوقه بیمهها را داریم.
* تعرفههای آزمایشگاهی یکسوم تعرفههای افغانستان است
وی با اشاره به زمزمهها و تلاشهایی برای واگذاری آزمایشگاههای تشخیص طبی به شرکتهای غیرآزمایشگاهی داخلی و یا آزمایشگاهی و غیرآزمایشگاهی خارجی، گفت: دستاندرکاران این تفکر فکر کردهاند که میتوانند از این شرکتها خدمات ارزانتری را خریداری کنند در حالی که پُرواضح است که وقتی تعرفه خدمات آزمایشگاهی در کشور از افغانستان و پاکستان کمتر است(حدود یکسوم افغانستان)، لذا اگر کسی ادعا کند که میتواند با این تعرفه خدمات بهتری نسبت به آنچه همکاران آزمایشگاهی در همه سطوح و با همه مشکلات در حال ارائه هستند، ارائه دهد مطمئن باشید که هدفی جز ضربه زدن به نظام سلامت کشور را ندارد.
نماینده جامعه آزمایشگاهیان مازندران ادامه داد: در زمانی که یکی از چالشهای کشور براساس فرمایشات مقام معظم رهبری و رئیس جمهور در بخش اشتغال است، انجام روند مذکور سبب تعطیلی آزمایشگاهها و بیکاری طیف وسیعی از قشر تحصیل کرده آزمایشگاهی کشور میشود.
* جامعه آزمایشگاهیان کشور به واگذاریهای غیرمعمول معترض است
وی بیان کرد: جامعه آزمایشگاهیان کشور به این نوع واگذاریها که در تعارض با سیاستهای کلی نظام بوده، معترض است و البته این اعتراض در نامهای در روز گذشته اطلاع وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسانده شده است، و از همه آحاد جامعه آزمایشگاهیان انتظار کمک در جلوگیری از چنین رخداد نامتعارفی را داریم.
* تعرفههای آزمایشگاهها واقعی شود
رستمیان گفت: برای استفاده بهینه از ظرفیت بالقوه آزمایشگاههای تشخیص طبی نباید در پی راه حلهای غیرمنطقی بود و بهترین راه، واقعیکردن تعرفههای آزمایشگاهها است.
نماینده جامعه آزمایشگاهیان مازندران در پایان اظهار کرد: آزمایشگاهیان مازندران باوجود تمام مسائل مطرحشده و گاهاً بیمهریهایی که در ارتباط با این صنف انجام شده است، خود را موظف میداند دست یاری مدیران ارشد استان را برای ارائه و ارتقای خدمات بهداشت و درمان بفشارد و از هیچ کوششی دریغ نورزد.