سه شنبه 30 خرداد 1396-10:44 کد خبر:43649

بلاغ گزارش می دهد:

وعده‌هایی که هربار رنگ می‌بازند/ رویای تکمیل آزادراه تهران-شمال دست‌یافتنی است؟!

عملیات اجرایی قطعه دوم آزادراه تهران- شمال چنان آغاز شد که وعده تکمیل قطعه اول در بهار امسال با حضور اسحاق جهانگیری در بازدید از این آزادراه رنگ باخت.


خزرخبر: آزاد راه تهران شمال رویایی برای پایتخت نشینان بود تا در ایام تعطیلات زودتر به ویلاهایشان برای استراحت برسند و نیز برای مازندانی‌ها تا دیگر راه آنها را برای آمدن پایتختشان یک طرفه نکنند تا آنان برای رفتن به مراتع خود دچار مشکل نشوند.

مطالعات اولیه طرح آزاد راه تهران-چالوس در سال 1353 آغاز شد و عملیات ساخت این آزاد راه از سال 76 یعنی 20 سال پیش کلید خورد اما با وجود وعده‌های مختلف ساخت این آزاد ‌راه، تا سال 86 پیشرفت فیزیکی چندانی نداشت.

قطعهٔ یک آزاد راه تهران-شمال از تقاطع بزرگراه آزادگان و بزرگراه شهید همت شروع و با عبور از مناطق کن، سولقان و امامزاده عقیل و تونل تالون و دره لانیز به سه ‌راهی شهرستانک می‌رسد که اجرای این قسمت با طول تقریبی 32 کیلومتر و تکمیل آن در اولویت بود، موجب شد تا قسمتی از راه فعلی که از طریق کرج می‌گذرد حذف شده و مسیر فعلی حدود 60 کیلومتر کوتاه‌ تر شود و صرفه ‌جویی قابل ‌توجهی در مصرف سوخت، استهلاک و وقت مسافران را ایجاد کند.

احداث و تکمیل این منطقهٔ مهم که در مصوبهٔ هیئت دولت اولویت اول داشته، سال‌ها به تعویق افتاد که مهم‌ترین قسمت این قطعه احداث تونل تالون به طول 4.85 کیلومتر بوده که حفاری آن توسط چینی‌ها (شرکت STA) اجرا شد و بعدها به دلیل تاخیرات زیاد طرح و به دلیل مسائل مالی شرکت چینی از ادامه فعالیت منع و تنها قطعات مهم در دست این شرکت چینی باقی ماند و تکمیل عملیات لاینینگ تونل تالون و احداث پل شاریو به طول 210 متر و ادامه عملیات به هفت شرکت ایرانی ارسا ساختمان، شرکت دی، شرکت آباد راهان پارس، ناودیس راه، پورنام و اویول واگذار شد.

آخوندی وزیر راه قول گذر موقت مردم از این آزادراه را در نوروز 96 داده بود، این در حالی است که در 27 خرداد 96 عملیات اجرایی قطعه دوم آزادراه تهران- شمال چنان آغاز شد که وعده تکمیل قطعه اول در بهار امسال با حضور اسحاق جهانگیری در بازدید از این آزادراه رنگ باخت و پایان سال به عنوان وعده جدید برای راه‌اندازی قطعه نخست این آزادراه اعلام شد.

اسحاق جهانگیری در بازدید از پروژه آزادراه تهران - شمال، با بیان اینکه قطعه یک آزاد راه را در سال 96 به بهره ‌برداری می‌رسانیم، تأخیر چند ماهه در طرح بزرگی همانند آزاد راه تهران - شمال را طبیعی دانست و اظهار کرد: قطعه دوم، سه ساله ساخته می‌شود و قطعه سوم را نیز با فاینانس خارجی خواهیم ساخت.

جهانگیری با اشاره به پیچیدگی‌های فنی ساخت قطعه اول، عنوان کرد: در دو سال اخیر پیشرفت فیزیکی قطعه یک این آزادراه بسیار خوب بوده و تا پایان سال 96 تکمیل خواهد شد که 32 کیلومتر از مسیر شمال را کوتاه می‌کند.

وی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی ساخت قطعه دو این آزادراه، افزود: بخش دوم آزاد راه تهران - شمال به طول 22 کیلومتر، چهار دستگاه پل دارد و قراردادها و مناقصه‌های آن نیز برگزار شده که امیدواریم سه ساله ساخته شود.

معاون اول رئیس‌جمهور قطعه سوم آزادراه تهران - شمال را یکی از پیچیده‌ ترین قطعات این آزاد راه دانست و تصریح کرد: برای اجرای این قطعه، با خارجی‌ها در حال مذاکره هستیم تا از دانش فنی آنها برای رفع پیچیدگی‌های فنی آن استفاده کنیم.

جهانگیری با اشاره به اینکه تمام شرکت‌های حاضر در قطعات یک و دو آزادراه، جزو توانمندترین شرکت‌های ایرانی هستند، گفت: اگر برای قطعه سوم از پیمانکار خارجی استفاده می‌کنیم بخشی از آن بابت تأمین مالی پروژه از سرمایه‌گذار خارجی است که امیدواریم در سال 96 به جمع بندی نهایی برسیم.

قطعهٔ دو آزاد راه تهران-شمال در حدفاصل دو آب شهرستانک - پل زنگوله به طول تقریبی 25 کیلومتر است و تونل‌های بلند البرز هر یک به طول 6 هزار و 350 متر در این منطقه قرار دارند، با اجرای این قسمت، طول مسیر جاده فعلی کرج - چالوس حدود پنج کیلومتر کوتاه می‌شود که در این منطقه نیز هیچ ‌گونه اقدام اجرایی اساسی انجام نشد، در منطقه دو از سال 82 تا پایان سال 89 تنها به حفر تونل اکتشافی در قسمت میانی دو تونل اصلی رفت و برگشت با مقطع کوچک، بسنده شد.

قطعه سه آزاد راه تهران-شمال نیز در حدفاصل پل زنگوله - سه‌راهی دشت نظیر و مرزن‌آباد به طول تقریبی 46 کیلومتر است که این مسیر دارای دو خط رفت و دو خط برگشت بوده و در قسمت‌های فراز، یک خط کندرو به مسیر اضافه می‌شود، در حالی که در این منطقه نیز هیچ‌گونه اقدامی درمورد عملیات اجرایی انجام نشد.

قطعهٔ چهار آزادراه تهران - شمال حدفاصل سه‌ راهی دشت نظیر مرزن‌آباد - چالوس به طول حدود 20 کیلومتر است که این مسیر دارای دو خط رفت و دو خط برگشت و در قسمت‌های فراز، یک خط کندرو به مسیر اضافه می‌شود و اجرای این قطعه از سال 1375 آغاز شد که در دولت دهم ابتدا با پیشرفت فیزیکی 97 درصدی به بهره ‌برداری رسید و سپس به تدریج تکمیل شد.

قطعه پنجم که با پایان یافتن قطعه چهارم ترافیک به داخل چالوس منتقل می‌شد اما با تعریف قطعه پنج با ادامه مسیر آزادراهی به بزرگراه شرق و غرب دریای خزر متصل می‌شود، این مسیر تا به حال 50 درصد پیشرفت داشت.

این آزادراه دارای طول 121 کیلومتر است که 145 تونل در باند رفت و برگشت به طول تقریبی 88 کیلومتر دارد که بلندترین آنها تونل‌های تالون و البرز است.

تعداد پل‌های بزرگ این مسیر در باند رفت و برگشت جمعاً 97 پل به طول کل حدود 13 کیلومتر است و دارای حداکثر شیب جاده 6 درصد و تمام جاده دو خط و در مکان‌های بهمن‌گیر و پر ارتفاع و گردنه‌ها سه خط است.

بزرگترین و مهم‌ترین جادهٔ ارتباطی بین استان تهران و استان مازندران که با کاهش 35 درصدی سوخت همراه است.

به گزارش بلاغ، پروژهٔ آزادراه تهران-چالوس به منظور تأمین ارتباط مطمئن، سریع و ارزان میان منطقهٔ شمالی و مرکزی کشور و سهولت ارتباط با کشورهای همسایهٔ شمالی در حال اجراست که مطالعات اولیهٔ طرح آزاد راه تهران-چالوس در سال ۱۳۵۳ آغاز شد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی مطالعات مسیر آزادراه از سوی وزارت راه و ترابری به مسابقه گذاشته شده و بهترین طرح توسط هیئتی متشکل از وزارت راه و ترابری و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی نهاد ریاست جمهوری کشور انتخاب شد.

درضمن، در طرح کالبدی منطقهٔ گیلان و مازندران و مجموعهٔ راهبردها و سیاست‌ها، که در سال 1373 به تصویب شورای عالی معماری و شهرسازی رسیده که بر ساخت یک راه ارتباطیِ سریع میان تهران و غرب مازندران تأکید شد و این آزادراه بخشی از «آزادراه سراسری شمال-جنوب» است که کوتاه‌ترین مسیر ارتباطی دریای خزر با خلیج فارس بوده و در ترانزیت منطقه عمده‌ترین نقش را بر عهده دارد.