شنبه 25 شهريور 1396-12:49 کد خبر:45764

بلاغ گزارش می دهد:

صندوق حمایت‌ فرمایشی یا واقعی؟/ دولت به‌ جای دخالت حمایت کند

ایجاد صندوق خوب است اما به شرط اینکه دچار سیاست‌زدگی و طمع ورزی نشود.


خزرخبر: مازندران قطب تولید مرکبات و کیوی کشور است، تولید سالانه 2.5 میلیون تن مرکبات در 150 هزار هکتار اراضی باغی سرمایه‌ای 3 هزار میلیارد تومانی را برای استان به ارمغان می‌آورد،به همین میزان نیز آسیب‌های جدی در کمین باغات استان است.

به طور میانگین‌هر چند سال یکبار تغییرات دمای جدی استان، موجب خسارت‌های هنگفت و غیر قابل جبران در باغات استان می‌شود.

در یک دهه‌گذشته سه مرتبه افت دما موجب بروز خسارت‌های فراوانی به باغات و باغداران مازندران شد، در آخرین مرتبه که سال گذشته به وقوع پیوست، یک هزار میلیارد تومان خسارت به تولید مرکبات استان به خصوص پرتقال وارد شد؛ لذا تکرار حوادث مختلف و تحمل خسارت‌های جبران ناپذیر موجب شد تا باغداران و فعالان اقتصادی در حوزه مرکبات منتظر اتخاذ سیاستی درست از جانب دولتمردان برای حمایت از تولید و کاهش خسارت باغ‌های استان باشند.

این موضوع در بین دولتمردان بررسی شد تا به این نتیجه رسیدند که برای جبران خسارت‌ها و تقویت تولید و بازار مرکبات، نیازمند ایجاد صندوق تخصصی حمایت از مرکبات هستیم.

ایجاد صندوق حمایت از سرمایه‌گذاری مرکبات

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران از ایجاد صندوق حمایت از سرمایه‌گذاری در بخش مرکبات استان خبر داد و گفت: در نظر داریم صندوق حمایت از سرمایه‌گذاری مرکبات را در مازندران ایجاد کنیم که مقدمات آن آماده شده است.

دلاور حیدر پور با بیان اینکه بخشی از سرمایه این صندوق را دولت تامین کند، خاطر نشان کرد: با توجه به اساسنامه مصوب این صندوق، 60 درصد سرمایه آن مربوط به بخش خصوصی است، لذا این صندوق دولتی نخواهد بود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در مورد جامعه هدف این صندوق اظهار کرد: تولیدکنندگان، سورتینگ داران و صادرکنندگان مرکبات استان می‌توانند از صندوق حمایت از مرکبات استان بهره ببرند.

وی با بیان اینکه خدمات صندوق حمایت از سرمایه‌گذاری مرکبات منحصراً مالی نخواهد بود، اظهار کرد: خدمات فنی، بازاریابی و تولیدی نیز از مواردی است که صندوق حمایت از سرمایه‌گذاری مرکبات در اختیار متقاضیان قرار خواهد داد.

صندوق تخصصی مرکبات و کیوی با اولویت مازندران

مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران با تایید ایجاد صندوق تخصصی مرکبات، اظهار کرد: صندوق تخصصی حمایت از مرکبات و کیوی با اولویت مازندران، در کشور تاسیس خواهد شد.

محمدرضا شعبانی، 50 درصد تولید مرکبات و 80 درصد تولید کیوی کشور را مربوط به باغ‌های مازندران دانست و اظهار کرد: این صندوق برای تمامی باغداران استان‌های کشور است و قرار بر این است 40 درصد سرمایه‌گذاری آن توسط دولت انجام شود.

وی با بیان اینکه مدیریت صندوق تخصصی حمایت از مرکبات و کیوی بر عهده بخش خصوصی است، اظهار کرد: این صندوق زیر مجموعه صندوق توسعه حمایت از بخش کشاورزی است تا بتواند از فرصت به وجود آمده برای تقویت تولید و بازار مرکبات گام‌های اساسی بردارد.

مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران خاطر نشان کرد:در ابتدای کار می‌بایست دولت سهم 40 درصدی خود را پرداخت کند و قدم‌های اولیه برای تثبیت این صندوق توسط وزارت جهاد کشاورزی برداشته شود.

شعبانی تصمیم‌گیری ایجاد صندوق تخصصی حمایت از مرکبات و کیوی را مربوط به سال گذشته دانست و اظهار کرد:امیدواریم این صندوق در مازندران به حالت اجرایی درآمده تا موجب بهره‌برداری و انتفاع مردم و باغداران استان شود.

وی با بیان اینکه صندوق حمایت از مرکبات و کیوی نهادی مالی و سرمایه‌گذار است، اظهار کرد: در این صندوق بسته کامل سیاست‌گذاری برای تمامی قسمت‌ها جهت افزایش توان تولیدی، خدماتی، صادراتی و بازرگانی، در نظر گرفته شده است.

شعبانی افزود: تمامی باغداران عضو اتحادیه باغداران مازندران و شرکت‌ها و اتحادیه‌های تعاونی مرکبات عضو صندوق تخصصی حمایت از مرکبات و کیوی هستند.

امکان خروج از هدف اصلی

فاطمه فلاح کارشناس کشاورزی، ایجاد صندوق تخصصی مرکبات و کیوی را خوب توصیف کرد و گفت: ایجاد صندوق خوب است اما به شرط اینکه دچار سیاست‌زدگی و طمع ورزی نشود.

وی افزود: بسیاری از وعده‌هایی که دیگر صندوق‌ها در سطح ملی به تولیدکنندگان می‌دهند اجرا نمی شود، لذا بیم عدم عمل به وعده‌های این بخش تخصصی کشاورزی استان نیز وجود دارد.

فلاح با بیان اینکه صندوق ملی طیور در پرداخت مشوق صادراتی روشی دوگانه را در پیش گرفته است، اظهار کرد: 50 میلیاد تومان مشوق صادراتی مصوب دولتی که به صندوق ملی طیور داده شد به دست صادر کنندگان نرسید، اگر چنین سیاست‌های محافظه کارانه‌ای در صندوق مرکبات نیز بروز پیدا کند، یقیناً این نهاد مالی نیز فرمایشی و ظاهری خواهد بود!

این کارشناس بخش کشاورزی خاطرنشان کرد: سرمایه‌گذاری دولتی یقیناً دخالت‌هایی را به همراه خواهد داشت، و تنازعاتی را در بین‌ هیئت مدیره به وجود خواهد آورد، لذا امکان دارد بخش خصوصی به حاشیه رانده شود.

باید منتظر ماند و دید

با توجه به موارد بیان شده می‌توان دریافت هدف ایجاد صندوق حمایت از مرکبات کشور امری تحسین برانگیز و پسندیده است، اما باید در ادامه منتظر نوع مدیریت و ریل گذاری آن در حمایت از تولید باغی استان و کشور باشیم.