سه شنبه 17 بهمن 1396-14:1 کد خبر:50253
محمد درخشنده/کارشناس رسانه
صنعت درمازندران چه زمانی از"کماء" خارج خواهدشد؟/دولت ومجلس برای حفظ اشتغال ورود کنند!
مازندران با مقوله ای به نام بحران صنایع بیگانه نیست و دو دهه ای است که صنعت در استان به خصوص نساجی ها درشرایط بسیاردشواری قراردارد و تعدادی ازآنها قربانی سیاست های غلط اقتصادی شده اند.
خزرخبر: درایام الله مبارک دهه فجربه سرمی بریم وآرزو داشتیم اخبارخوشایند ومسرت بخشی را تهیه وبه چاپ برسانیم، اما واقعیت به گونه ای دیگراست؛ دراستان مازندران حال تولید خوب نیست وصنایع به خصوص صنایع بزرگ دروضعیت بدی به سر می برند.
البته مازندران با مقوله ای به نام بحران صنایع بیگانه نیست ودو دهه ای است که صنعت دراستان به خصوص نساجی ها درشرایط بسیاردشواری قراردارند؛ تعدادی ازآنها قربانی سیاست های غلط اقتصادی درسالهای گذشته شدند وامنیت شغلی صدها کارگر به مخاطره افتاد وخانواده های بسیاری ازهم پاشیدند و فقر و نداری تنها دستاورد این سیاست های به اصطلاح کارشناسانه بود؛ آن هم به بهانه جراحی دراقتصاد کشور و تلاش برای احیای صنعت!!
آیا با گذشت دو دهه ازآغازبحران ها درصنایع استان مازندران اطلاع دارید که چه برسرکارخانه های استان ازجمله کارخانه های نساجی آمده؟ آیا می دانید که کارخانه نساجی قائمشهردرچه وضعیتی قرارگرفته؟
یکی ازسایت های خبری تحلیلی مازندران اوضاع واحوال این کارخانه را چنین توصیف کرده است:کارخانه نساجی قائمشهر که روزی بعنوان یکی از کارخانجات بزرگ صنعت نساجی کشور محسوب میشد و کارگران زیادی در آن مشغول به کار بودند اما اکنون سرنوشتی همچون کارخانههای نساجی مازندران را در قائمشهر پیش گرفته و در کشوقوسهای سیاسی مسئولان شهرستان درحال نابودی است.
کارخانه نساجی قائمشهر در مهر ماه سال ۹۵ توسط شهردار قائمشهر و با همفکری برخی مسئولان و شورای شهر وقت خریداری شد تا آخرین نوستالژی شهر به تاراج نرود و مدیریت آن بصورت غیرمستقیم به مردم محول شود تا با انتخاب شورای شهر بتوانند برای کارخانه نساجی تصمیم بگیرند.
کارخانه نساجی شماره یک شهرستان قائمشهر به مساحت حدود ۶ و نیم هکتار که در مرکزیت شهر قرار دارد توسط شهرداری خریداری شد، در همان زمان همهی مسئولان به میزان بدهیهای این کارخانه آگاه بودند ولی بدلیل حفظ این میراث شهر برای خرید کارخانه اقدام کردند که حداقل ۲۱۵ کارگری که اکنون در این کارخانه مشغول به کار هستند متضرر نشوند و سرنوشت کارخانه نساجی مازندران برای این کارخانه نیز رقم نخورد.
نساجی قائمشهر با همهی مشکلات، زیانهای انباشتهای که هرسال داشت و افزایش بدهیهایش، اما بصورت دست و پا شکسته درحال گذر امورات خود بود تا اینکه شورای شهر دوره پنجم کار خود را آغاز کرد، شورایی که با سوابق اجرایی و مدارک تحصیلیشان امیدهای زیادی را برای مردم شهر بوجود آوردند و مردم منتظر سرعت بخشیدن به امورات شهری و تحولی عظیم در کارخانه نساجی بودند.
درادامه این مطلب تحلیلی می خوانیم که:با آغاز شورای دوره پنجم برخلاف انتظارات عمومی شهر تحولات به سمت درستی شروع به کار نکرد و در همان ابتدای کار اعتراضات کارگران نساجی زنگ خطر بزرگی را برای مسئولان شهر به صدا درآورد چرا که کارخانه نساجی شماره یک هم همچون دو کارخانه نساجی مازندران بعنوان بازیچه و ابزار سیاسی برخی از مسئولان قرار گرفت و با برکناری شهردار قائمشهر دیگر هیچ برنامهای برای کارخانه نساجی وجود نداشت و همچنین حقوق کارگران نیز پرداخت نمیشد.
برخی از اعضای شورای پنجم قائمشهر از همان ابتدا با کارخانهداری شهرداری در نساجی مخالف و بدنبال راه حلی برای فرار از کارخانه نساجی بودند اما برخی هم با امیدواری و پیشرفت به کارخانه نساجی نگاه میکردند و حضور شهرداری بعنوان سهامدار در کارخانه نساجی را بعنوان سکوی پرتاپ شهر میدانستند و به احیای این نوستالژی امید داشتند.
بعد از جلسات متعدد شورای پنجم تصمیم گرفت تا یکی از اعضا را بعنوان نماینده تامالاختیار در امورات نساجی قائمشهر معرفی کند تا بتوانند مشکلات پبشروی آن را حل کنند و نماینده شورا نیز با نگاه مثبت بدنبال اورهال کردن کارخانه پیش میرفت و همچون مدیرعامل بدنبال خرید وسایل مورد نیاز کارخانه و مذاکره با تجار اقدام کرد."
این سایت تحلیلی می نویسد:بعد از گذشت تنها حدود ۳ ماه، شورا به یکباره تغییر موضع داد و به جای اینکه توان خود را برای رفع مشکلات نساجی بگذارد و صرف هزینه بیش از ۲ میلیارد تومانی شهرداری برای نساجی را نادید گرفت و به فکر عودت کارخانه به سازمان خصوصیسازی افتاد و با ورود نمایندگان مجلس و نماینده عالی دولت در شهرستان به پرونده خواستار ابطال قرارداد خرید نساجی بدنبال راهی برای بازگشت کارخانه به دولت بودند، نمایندگانی که در زمان خرید بعنوان حامی بودند با فشار اعضای شورا هریک جداگانه نامهای برای عودت کارخانه به مسئولان کشوری نوشتند.
البته ناگفته نماند در همین مدت برخی از مسئولان به این نتیجه رسیدند که مدیرعامل کارخانه را تغییر دهند و شخصی که تحصیل کرده رشته نساجی و سابقه کار در کارخانهجات نساجی را دارد بعنوان مدیرعامل انتخاب کنند تا مشکلات موجود نساجی قائمشهر کم شود ولی با آمدن مدیرعامل جدید هم باز صدای عودت کارخانه و ابطال قرارداد خرید به گوش میرسید و نداشتن اختیار و ندانستن هدف اصلی مالک نساجی برای مدیرعامل جدید سردرگمی بوجود آرود، هرچند که مدیرعامل جدید تنها نمیتوانست معجزهای رقم بزند و او قربانی سیاسیبازی برخی از مسئولان شد.
شهردار منتخب شورای پنجم تنها ده روز بعد از دریافت حکم از وزیر کشور، نامهای به رئیس شورا مینویسد و شهرداری را بدلیل کمبود درآمد و میزان بدهیها، شهرداری را قادر به انجام تعهدات نمیداند و تصمیمگیری راجع به کارخانه را به شورای شهر سپرد و هیچ برنامهای برای اداره کارخانه به شورا ارائه نکرد.
ایمان پویامهر یکی از مخالفان حفظ کارخانه نساجی توسط شهرداری، که در زمان خرید کارخانه بعنوان معاون فرماندار نیز مسئولیت داشت، اظهار کرد: خرید کارخانه نساجی بدلیل بدهیهای کارخانه و کمبود درآمد شهرداری قائمشهر و همچنین پروژههای نیمه تمام شهری به صلاح شهر نبوده و این کار کاملا به ضرر مدیریت شهری خواهد بود.
وی افزود: بدلیل اینکه طبق اصل ۴۴ قانون اساسی شهرداری نمیتواند بیشتر از ۴۰ درصد از سهام خصوصیسازی را تملک کند ولی در موضوع خرید نساجی قائمشهر این قانون اجرا نشد و شهرداری ۹۳درصد از سهام کارخانه نساجی قائمشهر را به نام خود کرده، این قرارداد باید بدلیل عدم اجرای قانون باطل شود.
عضو شورای شهر قائمشهر با بیان اینکه بدهی این کارخانه بسیار زیاد است و دولت نیز هیچ کمکی نمیکند و بخشی از بدهیهای کنونی نیز به خود دولت است باید این کارخانه عودت داده شود، تصریح کرد: هر سال زیان انباشته کارخانه افزوده میشود و بدهیها و تسهیلاتی که از بانک ملی دریافت شد هر روز درحال افزایش است و شهرداری با میزان درآمدی که دارد نمیتواند به امورات نساجی رسیدگی کند.
محمدعلی شیرسوار که موافق حفظ کارخانه نساجی در شهرداری قائمشهر است، اظهار کرد: کارخانه نساجی میتواند بعنوان یک سکوی پرتاب باشد اگر مدیریت درستی صورت گیرد ولی اگر برنامهای برای مدیریت نداشته باشیم میتواند بعنوان پاشنه آشیل شورای پنجم نیز باشد.
وی افزود: شهرداری قائمشهر باید در کارخانه نساجی سهامداری کند نه اینکه با تزریق پول و ندادن حقوق کارگران شهرداری و پرداخت پول آنان برای امورات کارخانه نساجی بخواهد مشکلات را رفع کند.
عضو شورای شهر قائمشهر، بیان کرد: سهامداری یعنی بتواند با اختیار مجزا بصورت جدا از شهرداری فعالیت خود را انجام دهد و از توان نمایندگان مجلس به جای اینکه در عودت کارخانه استفاده شود از دریافت بودجه و تسهیلات برای رفع معضلات کارخانه نساجی استفاده شود.
این مسئول با اشاره به اینکه تصمیمات درمورد کارخانه نساجی در جایی غیر از صحن شورا گرفته میشود و بعد به اطلاع اعضا شورا میرسد که اصلا زیبنده شورای شهر قائمشهر نیست، تصریح کرد: نامهنگاریها انجام میشود بعد برای گرفتن رای به صحن شورا میآید که جای تاسف است و اینکه چگونه زمانی که مصوبه برای عودت کارخانه نداریم، مسئولان و نمایندگان شروع به نامهنگاری برای بازگشت کارخانه به سازمان خصوصی سازی میکنند.
نفر اول انتخابات شورای شهر ادامه داد: همین نحوه مدیریت و سیاسی کاری کارخانه نساجی مازندران را به خرابه تبدیل کرد و کسی پاسخگوی آن نیست ولی اکنون نمیگذاریم این نحوه مدیریت غلط نساجی قائمشهر و آخرین نوستالژی شهر را نیز به خرابه تبدیل کنند.
و... سرانجام چوب وکاغذ به مجلس رفت!
صنایع چوب وکاغذ مازندران را چه می شود؟ کارخانه ای که با وجود تمام مشکلات وکم لطفی ها دراین سالهایی که برصنایع بسیارسخت گذشت؛ ایستاد واشتغال بیش از 2400 کارگربه هیچ عنوان تحدیدنشد!
بیش از10 هزارانسانی که به واسطه فعالیت بزرگترین کارخانه تولید کاغذ امرارمعاش می کردند، هیچگاه احساس خطرنکردند ونگران نمی شدند وحالا...
"محمد دامادی" نماینده جوان ساری ومیاندردو درمجلس درصحن علنی مجلس خطاب به لاریجانی رییس مجلس ازوضعیت این کارخانه اظهارنگرانی نموده واعلام می کند که "چوب وکاغذ " مازندران به ورطه تعطیلی کشیده می شود و دو سه ماهی است که حقوق کارگران پرداخت نشده!"
این نماینده مجلس می گوید:" آقای دکترلاریجانی درجلسه ای که با حضور وزیر محترم جهاد کشاورزی ونمایندگان استان درمجلس خدمت شما بودیم قرارشد وزیرمحترم جهاد کشاورزی اقداماتی را برای پایان مشکلات این کارخانه انجام دهند؛ وعده های ایشان چه شد؟"
او ازفروش ژنراتورکارخانه به قیمت دو میلیارد تومان خبرداده درحالی که ارزش واقعی آن 15 میلیارد تومان بوده واین اقدام به واسطه زد وبندهایی بوده که درکارخانه رخ داده!
درجلسه ای که آقای دامادی اشاره نموده وریاست محترم مجلس ونمایندگان استان درخانه ملت حضور داشته اند، نمی دانیم که چه تصمیماتی برای این پایان بخشیدن به بحران این کارخانه اتخاذ گردیده اما انتقادات تند نماینده مردم ساری درمجلس بیانگر حقایق تلخی است که دراین واحد عظیم تولیدی روی داده واکنون بیم آن می رود که چوب و کاغذ مازندران سرنوشت تلخ وغمبارصنایع نساجی استان ودیگرصنایع را پیدا کنند.
درانتظاراقدامات مسئولان محترم دولت ومجلس برای یافتن راه هایی جهت حل مشکلات چوب وکاغذ مازندران می مانیم.
خدایا چنان کن سرانجام کار تو خوشنود باشی و ما رستگار