سه شنبه 1 خرداد 1397-8:58 کد خبر:59904
شرایط ویژه برقی در تابستان گرم امسال:
مازندران در بین 4 استان احتمال خاموشی/ انتخاب با مردم است؛ خاموشی یا مدیریت مصرف
تابستان سختی برای تامین برق مورد نیاز روزهای پیک در پیش داریم و با توجه به اظهارات اخیر مسئولان صنعت برق، مازندران در بین 4 استانی قرار داد که احتمال خاموشی در آن است.
به گزارش خزرتیترخبر و به نقل از بلاغ، تابستان سختی برای تامین برق مورد نیاز روزهای پیک در پیش داریم،ظرفیت عملی تولید برق کشور از ابعاد گوناگون، جوابگوی نیاز مصرفی پیشبینیشده در روزهای پیک مصرف تابستان نیست.
تولید عملی نیروگاه های حرارتی با وجود ظرفیت اسمی حدوداً 63 هزار مگاواتی، در شرایط آمادگی کامل چیزی در حدود 44 هزار مگاوات است.
تولید عملی در بخش نیروگاه های برقآبی با وجود ظرفیت اسمی 11 هزار مگاواتی، امسال به خاطر کاهش شدید بارشها و به تبع آن کاهش قابل توجه حجم روانآبها و ورودی سدها، چیزی در حدود 5 هزار مگاوات پیشبینی میشود.
تولید در بخش اتمی حدود 1000 مگاوات (نزدیک به ظرفیت اسمی) و تولید در بخشهای تولیدپراکنده و تجدیدپذیر چیزی در حدود 1400 مگاوات (در بهترین حالت) و حدود 400 مگاوات نیز در نیروگاههای کوچک دیزلی تولید خواهیم داشت، در مجموع چیزی در حدود 51 هزار و 800 مگاوات تولید عملی برق (در صورت تحقق 100 درصدی کسب آمادگی و در مدار بودن بخش های مختلف تولید) در روزهای پیک سال جاری پیشبینی میشود، در حالی که پیشبینی رسیدن مصرف برق در زمان پیک 97 به بالای 58 هزار مگاوات را داریم.
میتوان گفت در صورت تحقق تولید 51 هزار و 800 مگاواتی، نیاز به بیش از 6 هزار مگاوات پیکسایی و مدیریت مصرف داریم تا کشور دچار خاموشی نشود.
لزوم حمایت رسانهها برای گذر از پیک تابستان 97
مدیرعامل شرکت توزیع برق مازندران انعکاس درست، خوب و امیدوارکننده از اقدامات دستگاههای اجرایی را از وظایف رسانهها برشمرد و گفت: اصحاب رسانه مازندران همیشه یار و یاور و پشتیبان شرکت توزیع برق بودهاند.
وی شمار مشترکان برق حوزه توزیع برق مازندران را بیش از یکمیلیون و 350 هزار مشترک بیان کرد و گفت: در سال گذشته در اول شهریورماه مصرف برق مازندران برای اولین بار در تاریخ به هزار و ۹۰۰ مگاوات رسید.
به گفته شهابی حدود ۲۸ هزار کیلومتر خط برق، ۳۳ هزار دستگاه ترانس برق، بیش از ۹۵۵ هزار پایه برق، ۲۷۶ هزار فقره چراغ روشنایی معابر درحوزه توزیع برق مازندران وجود دارد و مصرف برق استان دائم در حال صعود است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق مازندران با اشاره به رشد ۱۰ درصدی مصرف برق در استان گفت: مصرف برق مازندران نسبت به سایر مناطق کشور رشد ۲.۵ برابری دارد و مصرف برق در تابستان به دو هزار مگاوات میرسد درحالیکه پایه مصرف در دیگر ماهها ۸۰۰ مگاوات است.
شهابی درباره حوزه مدیریت مصرف برق ادامه داد: در این حوزه اقدامات زیادی انجام دادیم اما این اقدامات کافی نبوده است و شاهد خاموشیهای مقطعی برق در استان بودهایم.
وی با اشاره به اینکه کمبود اعتبارات سبب تاخیر در بازسازی شبکههای فرسوده برق استان شده است، افزود: بیش از 25 درصد شبکههای برق استان فرسوده بوده و بازسازی این شبکهها بیش از 250 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
احتمال خاموشی برق در تابستان امسال/ مردم به مصرف درست برق عادت کنند
مدیرعامل شرکت توزیع برق مازندران گفت: امسال 50 درصد ظرفیت نیروگاهها آبی به دلیل کمبود بارندگی کاهش یافت و احتمال خاموشی وجود دارد.
وی با بیان اینکه امسال تابستان گرمی خواهیم داشت، اضافه کرد: با توجه به اینکه امسال 50 درصد ظرفیت نیروگاهها آبی به دلیل کمبود بارش کاهش یافت احتمال خاموشی وجود دارد که امیدواریم با بهبود بارشها و بهبود مصرف وضعیت بهتر شود.
مدیرعامل شرکت توزیع برق مازندران با تأکید بر اینکه مردم در مصرف برق دقت کنند، خاطرنشان کرد: مردم در مصرف نهایت دقت را کنند که امیدواریم با مدیریت صحیح مصرف مشکل خاصی نداشته باشیم.
این مسئول با اشاره به اینکه بیشترین مصرف در مازندران کولرهای گازی است، اضافه کرد: بین 45 تا 50 درصد مصرف در مازندران مربوط به کولرها و اسپلیتها است که ضرورت دارد از هماکنون نسبت به سرویس کولرهای ادارات، مساجد، مدارس، ادارات، منازل اقدام شود؛ چراکه سرویس لوازم سرمایشی موجب کاهش مصرف و افزایش عمر و سرمادهی بیشتر میشود.
شهابی بیان کرد: فرهنگ استفاده از لامپهای کممصرف در مازندران نهادینه شده اگر از لامپهای پرمصرف استفاده میشود لازم است از هماکنون نسبت به جایگزینی آن با لامپهای الایدی اقدام شود؛ چراکه یک چهارم در مصرف برق صرفهجویی میشود.
وی با اعلام اینکه ساعت اوج مصرف برق از 19 تا 23 است، تصریح کرد: به دلیل اینکه پروژههای ما به دلیل کمبود نقدینگی ممکن است به تابستان نرسد که این موضوع خود موجب خاموشی میشود.
این مسئول با اشاره به اینکه امسال به دلیل کمآبی و گرمای زیاد، مصرف برق افزایش می یابد، گفت: مردم مدیریت مصرف را مورد توجه قرار دهند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق مازندران گفت: پیشبینی ما این است امسال به دلیل کمآبی و گرمای زیاد، مصرف برق افزایش یابد..
شهابی یادآور شد: معمولا در خرداد ماه شاهد افزایش مصرف برق هستیم امسال شاید زودتر شاید روند افزایش مصرف برق باشیم.
وی با تأکید بر اینکه توصیه اصلی ما مدیریت مصرف و استفاده بهینه از برق است، خاطرنشان کرد: حتی یک لامپ اضافی تعیین کننده خواهد بود که لازم است مردم به این مهم توجه کنند.
خاموشی احتمالی در 5 استان بزرگ کشور
محمودرضا حقیفام معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر نیز نیاز واقعی مصرف برق امسال را 60 هزار مگاوات دانست و افزود: در تلاشیم تا امسال با افزایش 1000 تا هزار و 500 مگاواتی پیکسایی بتوانیم این رقم را به آستانه پنج هزار مگاوات برسانیم و از پیک تابستان بدون خاموشی گسترده عبور کنیم.
وی با اشاره به اینکه برای تأمین برق تابستان امسال دو مشکل عمده وجود دارد، عنوان کرد: نیروگاههای برق آبی در برخی از مناطق به دلیل کمبود بارش با مشکل منابع آبی در پشت سدها روبه رو هستند که براساس ارزیابی صورت گرفته در این بخش با کاهش حدود سه تا سه هزار و 500 مگاواتی کاهش انرژی نسبت به سال گذشته مواجه خواهیم شد.
وی افزایش سالیانه بار مصرف برق را به عنوان بخش دیگری از مشکلات این حوزه معرفی کرد و افزود: بر این اساس برای تابستان امسال در بدترین حالت رقمی در حدود 6 هزار مگاوات و در بهترین حالت در حدود پنج هزار مگاوات کمبود برق خواهیم داشت.
حقیفام تصریح کرد: از طرفی با توجه به اینکه امسال ظرفیت تولید نیروگاههای در حال احداث نیز نسبت به سال گذشته بیش از دو هزار مگاوات نخواهد بود، در نتیجه کمبود پنج هزار مگاواتی برق برای سال جاری هدف گذاری شده است و بر اساس آن نیز به شرکتهای توزیع و برق منطقهای سهمیهای داده شده است تا در بخشهای مختلف صنعتی، کشاورزی، تجاری و... عملیات لازم را برای مدیریت مصرف در زمان مناسب انجام بدهند.
استانداران ساعات اداری دستگاههای اجرایی را کاهش میدهند
وی یادآور شد: از سال گذشته مصوبهای در هیئت دولت مطرح شده است که برای امسال نیز وزیر نیرو طی دو هفته آینده مجددا این موضوع را به هیئت دولت خواهد برد تا مجوزهای لازم در اختیار استانداران قرار بگیرد که اگر وضعیت درجه حرارت از عدد مشخصی فراتر برود استانداران بتوانند ساعات اداری دستگاههای اجرایی را کاهش دهند.
3 سناریوی احتمالی برای پیک تابستان امسال
حقیفام خاطرنشان کرد: در تلاشیم تا امسال با افزایش 1000 تا هزار و 500 مگاواتی پیک سائی بتوانیم این رقم را به آستانه پنج هزار مگاوات برسانیم و از پیک تابستان بدون خاموشی گسترده عبور کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که چه رقمی برای پیک تابستان امسال پیشبینی شده است، گفت: در این خصوص سه سناریو توسط شرکت مدیریت شبکه برق ایران مطرح شده است که حاکی از رشد دو، پنج و هشت درصدی پیک امسال نسبت به سال گذشته است که تمامی تلاش ما برای نگه داشتن این عدد بین حدود سه تا چهار درصد خواهد بود.
چند راهکار برای مدیریت مصرف برق خانگی
با بکارگیری چند راهکار ساده برای مدیریت مصرف برق در بخش های روشنایی، یخچال و فریزر، ماشین لباسشویی و کولرهای آبی و گازی، هم می توانیم به اقتصاد خانواده و هم به پایداری شبکه برق و گذر از پیک مصرف برق، کمک کنیم.
قبل از هر چیز باید بدانیم که ساعت های اوج مصرف برق بین ساعت 12 تا 16 و 17 تا 24 است؛ در این ساعت ها مصرف برق به اوج خود می رسد و انتظار می رود که مردم در این ساعت ها از استفاده لوازم برقی پر مصرف اجتناب کنند.
* روشنایی: ساده ترین راه صرفه جویی برق خاموش کردن لامپ های اضافی و استفاده از روشنایی روز است.
از لامپ هایی با مصرف کم، از قبیل لامپ های کم مصرف و فلورسنت استفاده کنیم.
تمیز کردن مرتب حباب و چراغ های روشنایی تاثیر به سزایی در افزایش نوردهی آنها دارد.
از رنگ های روشن در دیوارها و کف اتاق ها استفاده کنیم.
با طرای صحیح روشنایی محیط و نورپردازی مناسب از نور لامپ ها به صورت بهینه استفاده کنیم.
* یخچال و فریزر: به برچسب انرژی و انتخاب وسیله ای با برچسب دارای رتبه انرژی اِی (A) و بی (B) توجه کنیم. یخچال و فریزر در مکان های گرم یا در معرض تابش نور خورشید قرار ندهیم.
به وجود جریان هوا در پشت یخچال و فریزر و رعایت فاصله 20 سانتی متری با دیوار توجه کنیم.
توجه داشته باشیم که با هر بار باز و بسته کردن درِ یخچال، تا 30 درصد از سرمای آن خارج می شود.
سالم بودن نوارهای درِ یخچال به صورت دوره ای کنترل شود و در صورت کوچکترین نشتی هوا، نسبت به تعویض آن اقدام کنیم.
* ماشین لباسشویی: بیش از 75 درصد مصرف برق در ماشین لباسشویی صرف گرم کردن آب ورودی می شود، استفاده از لوله کشی آب گرم برای استفاده در ماشین لباسشویی به کاهش هزینه های مصرفی برق کمکی قابل توجه می کند، ماشین لباسشویی را تا حد ظرفیت کامل آن پر کنیم، تا حد امکان از برنامه کوتاه مدت استفاده کنیم.
* کولرهای آبی و گازی: چنانچه کانال های کولر خارج از ساختمان قرار دارند، حتما باید بوسیله عایق کاری با پشم شیشه یا عایق های دیگر از گرم شدنکانال ها و هدر رفتن سرما در اثر تابش مستقیم نور خورشید بر آنها جلوگیری کنیم؛ در این مورد حتی نصب یک سایبان ساده بر روی کولر و کانال ها موثر است.
هر سال نسبت به تعویض پوشال های کولر آبی اقدام کنیم؛ تمیز کردن و رفع اشکالات کولر پیش از شروع بکار آن در فصل گرما کارکرد کولر را بهبود می بخشد، مصرف انرژی آن را کاهش می دهد و از هدر رفتن سرما نیز جلویگیری می کند.
در حد امکان از روشن نگه داشتن مداوم کولر در طول روز پرهیز کنیم و به ویژه سعی کنیم از دور کند (آرام) کولر استفاده کنیم تا فشار کمتری به دستگاه وارد شود.
استفاده از کولرهای گازی هزینه برق مصرفی را به شدت افزایش می دهد، دمای مناسب محل کار و زندگی در حدود 25 درجه سانتی گراد است؛ با استفاده از ترموستات دمای محیط در این حدود کنترل شود و از سرد کردن بیش از حد فضا خودداری کنیم.
با این حال توجه داشته باشیم که وسایل برقی در زمانی که از آنها استفاده نمی شود هم برق مصرف می کنند که این میزان معادل پنج تا 10 درصد انرژی مصرفی هر خانواده را تشکیل می دهند.
فرض کنیم مصرف داخلی تویزیون در حالت آماده باش 10 وات باشد؛ در این صورت مصرف داخلی در طول یک ماه برابر با 7.2 کیلووات ساعت خواهد بود که این خود مقدار قابل توجهی در مقیاس کل خواهد بود.